Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor face sesizări penale în legătură cu cazurile de despăgubiri fraduloase, în special în cazul pădurilor, afirmă şeful instituţiei, George Băeşu. El a declarat, la Botoşani, că asemenea acţiuni sunt derulate împreună cu Ministerul Finanţelor.
Pădurile româneşti au făcut obiectul despăgubirilor în 1920 şi din 2005, după restituirile in integro, ne-am apucat într-o mare veselie în ţara asta, să dăm titluri de proprietate. Colegii de la Direcţia Silvică că nu au ştiut, că nu au vrut, că nu au putut, nu s-au dus la arhive. Ministerul de Finanţe, în perioada aia, nu a fost curios să vadă, că au arhivele, dacă nu cumva cine cere acum pădurea a luat banii şi am ajuns de le-am dat titluri. Şi acum ce face ANRP cu Ministerul de Finanţe? Prin instanţă anulează titluri, pentru că Ministerul de Finanţe a început acum să scoată hârtiile cu sumele efectiv plătite. După ce s-au dat banii, cetăţenii respectivi s-au întors, aşa li s-a spus în 1940, să se întoarcă la proprietăţile lor, iar în 1948, prin Constituţie, s-au trecut din nou pădurile la stat, dar problema este că din punct de vedere legal, nu mai erau ale lor pentru că statul român le plătise pe cale de despăguibiri.
Şeful Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor a mai spus că românii care s-au refugiat în patria-mamă din Cadrilater şi Basarabia, în secolul trecut, ar putea primi despăgubiri, de anul viitor, graţie unui proiect de lege care va fi dezbătut curând în parlament.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 noiembrie, ora 9:01)