Fundația Renașterea lansează astăzi Coaliția pentru Sănătatea Femeii, un parteneriat strategic între ONG-uri, profesioniști din sistemul medical şi toţi cei interesaţi în a promova importanța educaţiei şi prevenției în ceea ce priveşte cancerul de col uterin, ovarian și de sân.
Coaliția pentru Sănătatea Femeii își propune să aducă în prim planul strategiei naționale de sănătate un program dedicat sănătăţii femeilor, având ca obiective implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului național de screening pentru cancerul de col uterin, precum și creșterea gradului de informare asupra importanței controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.
În cadrul acestui demers a fost inițiat studiul „Afecțiuni oncologice feminine în România”, cea mai amplă cercetare privind impactul cancerului de col uterin, cancerului ovarian și a celui de sân în țara noastră. Pentru a contura o imagine cât mai clară a situației cu care se confruntă pacientele și sistemul medical în relația cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la incidența, prevalența și mortalitatea asociată acestora, precum și informații cu privire la programele de prevenţie, screening, diagnosticare precoce și tratament din România. De asemenea, a fost analizată perspectiva medicilor de familie și a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum și la provocările legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian și a celui de sân.
Conform primelor rezultate ale studiului, rata de supravieţuire totală în România, în aceste trei forme de cancer este de doar 59,3%, comparativ cu o medie europeană de 69,4% (Globocan, 2012).
Pe de altă parte, studiul a evidenţiat organizarea și implementarea deficitară a programelor de screening existente, lipsa unui program naţional de screening pentru cancerul de sân şi un grad scăzut de informare şi educare a femeilor cu privire la aceste boli. De asemenea, potrivit studiului, nu există proceduri clare care să susțină crearea și funcționarea unor echipe multidisciplinare de management al acestor afecţiuni și al pacientelor, la aceasta adăugându-se abordări terapeutice uneori învechite.
“Având o imagine mai limpede asupra situației din România în privința cancerului de col uterin, cancerului ovarian și a celui de sân, știind care sunt problemele, putem veni și cu soluții. Accesul limitat la investigații medicale și tratament, precum și lipsa de informare a femeilor, ne plasează în fruntea Europei în ceea ce privește mortalitatea provocată de aceste trei boli. Spre exemplu, în timp ce în țări precum Germania, Franța sau Austria, peste 80% dintre femei au făcut un test Babeș Papanicolau cel puțin o dată în viață, în România, procentul este de doar 17%. Printr-un efort comun și susţinut al tuturor actorilor cheie ai sistemului medical și ai societății românești, le putem ajuta pe femeile din România să aibă mai multe șanse la viață. Este nevoie de implicarea noastră, a tuturor, pentru a putea face o schimbare în bine, de aceea Coaliția pentru Sănătatea Femeii este deschisă către oricine dorește să ni se alăture”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.
În etapa a doua a studiului „Afecțiuni oncologice feminine în România”, va fi analizată perspectiva femeilor afectate de aceste trei tipuri de cancer, iar ulterior, pe baza datelor disponibile de la institutele de cercetare, de la medici și pacienţi, dar și pe baza datelor economice, va fi realizată o analiză a impactului economic și social pe care aceste forme de cancer le au, în România anului 2016. Toate demersurile din cadrul campaniei se vor concretiza printr-o serie de propuneri ce vor fi înaintate către autorități în vederea includerii lor într-o strategie națională pentru sănătatea femeilor.
Alături de Fundaţia Renaşterea, membrii Coaliției pentru Sănătatea Femeii sunt: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România și Alianța Pacienților Cronici din România, Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Sănătate, Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie și Societatea Română de Medicină Sportivă. Coaliţia pentru Sănătatea Femeii se bucură de sprijinul Comisiei de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Parteneri ai acestei iniţiative sunt Centrul pentru Inovație în Medicină, Politici de Sănătate (parteneri strategici), Roche România, KOL Medical Media, Revista Hipocrate, Școala Pacienților.