Caisele sunt fructe de culoare galben-portocaliu care fac parte din familia Rosaceae, alături de măr, prun, păr şi piersic. Caisele sunt cultivate în multe ţări ale lumii şi sunt cele mai populare în ţările din America de Nord, America de Sud şi Noua Zeelandă. Pe lângă gustul lor extraordinar, caisele au şi beneficii pentru sănătate datorită conţinutului bogat în nutrienţi. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, specifică conţinutul nutriţional şi caloric şi precizează beneficiile pe care le aduc organismului aceste delicioase fructe.
Livia Nena, biolog–nutriționist: Caisele sunt disponibile atât în stare proaspătă, cât şi în formă uscată. Ambele variante sunt la fel de hrănitoare. Caisele în formă uscată (confiate) conţin o cantitate mai mare de hidraţi de carbon, prin urmare au un indice glicemic mai mare decât caisele în stare proaspată. Din punct de vedere nutriţional, caisele sunt foarte bogate în principii bioactive şi nutrienţi. Ele oferă 4,6% din vitamina C, 3,7% din vitamina A, 3,3% din cupru, 2,7% din fibre, 2,5% din potasiu şi doar 17 calorii la 100 de grame. Caisele sunt strâns legate de piersici şi prune în gustul lor. Caisele sunt extrem de bogate în carotenoizi (principii bioactive puternic antioxidante), şi mai ales în luteină şi zeaxantină.
Reporter: Ce beneficii pentru sănătate aduc caisele?
Livia Nena, biolog–nutriționist: De exemplu, consumul de caise aduce mari beneficii în sfera oftalmică. Încep cu lucrul acesta, pentru că am menţionat că sunt bogate în carotenoizi şi flavonoizi. Multe studii au arătat că, consumul de caise este extrem de benefic pentru sănătatea ochilor. Consumul de două sau trei porţii de caise într-o zi este benefic pentru a preveni degenerescenţa maculară. Specific următorul lucru: suprafaţa retinei este constituită din macula lutea. Având în vedere conţinutul de luteină din caise, este de la sine înţeles că această luteină hrăneşte stratul de macula lutea de pe suprafaţa retinei (pe suprafata retinei se formează imaginea!) Din acest motiv, casisele sunt recomandate celor predispuşi la degenerescenţa maculară, care este o afecţiune legată de îmbătrânire. Aceasta afecţiune reprezintă una din cauzele majore ale pierderii vederii la persoanele în vârstă. De asemenea, caisele şi consumul acestora ajută la întărirea nervilor oculari şi la întărirea capilarităţii retiniene. Carotenoidele şi diversele vitamine prezente în caise sunt ingrediente care reduc riscul de a dezvolta neovascularul ARMD. Două sau trei porţi de caise ajută în această problemă. Caisele, când sunt coapte, sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt necesari în stoparea proceselor oxidativ-degenerative ale organismului. Cu cât este mai mare cantitatea de antioxidanţi în organism, cu atât este mai mare rata de eliminare a toxinelor din organism. Caisele sunt fructe detoxifiante! Fitonutrienţii şi alţi antioxidanţi puternici ajută ficatul să elibereaze produşii metabolici, care sunt produşi toxici ai organismului. Caisele sunt foarte bogate în vitamina A. Prezenţa acestei vitamine este utilă în menţinerea sănătăţii pielii.
Caisele uscate sunt unele dintre cele mai bune surse de energie si fibre alimentare. Caisele conţin un tip special de fibre: fibre solubile. Aceste fibre se topesc şi se constituie într-o substanţa asemănătoare gelului ajutând la descompunerea acizilor graşi. Cantitatea mare de fibre alimentare ajută la păstrarea sănătăţii stomacului şi a intestinului. Caisele sunt recomandate pentru o mai bună activitate a inimii şi pentru sănatatea cardiovasculară!
Reporter: Cum se întâmplă acest lucru?
Livia Nena, biolog–nutriționist: În acest fel: conţinutul ridicat de fibre solubile este util în reducerea colesterolului de joasă densitate (LDL). Astfel, scăzând riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, se îmbunătăţeşte şi sănătatea generală. Cantitatea de potasiu mare din caise este extrem de benefică pentru activitatea electrolitică celulară si pentru organism, desigur. Deficienţa de postasiu este descurajatoare pentru organism, deoarece creşte posibilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială. Caisele conţin mult fier. Fierul ajută foarte mult persoanele care sunt şi au predispoziţie la anemie. Bineînţeles că fierul înseamnă şi o mai bună respiraţie celulară. Conţinutul de fier din caise este de ajutor în prevenirea dezvoltării anemiei. Fiind bogate în antiodixandaţi, caisele sunt de ajutor în scăderea riscului de a dezvolta cancer.
Reporter: În ce mod?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Antioxidanţii menţin un organism sănătos, deoarece aceştia luptă împoriva radicalilor liberi (molecule neechilibrate). Cu cât beneficiem de mai mulţi antioxidanţi, cu atât procesele oxidative sunt reduse la minim în organism. De altfel, cancerul nu reprezintă altceva decât un fenomen oxidativ la nivel de ADN. Caisele aduc beneficii pielii. Multe creme solare conţin extrase din caise datorită conţinutului mare de carotenoizi.
Reporter: Şi din morcovi.
Livia Nena, biolog–nutriționist: Exact, pentru că numitorul comun sunt carotenoizii, care nu lasă ca pielea să aibă de suferit în urma radiaţiilor solare. Caisele ne ajută să pierdem în greutate. De exemplu, o cură de caise este binevenită pentru cei care doresc să slăbească: o cantitate de 100 grame de caise conţine 17 calorii! De asemenea, nici indicele glicemic nu este foarte mare şi prin urmare, fructul este recomandat persoanelor cu diabet.
Reporter: Dar nu caise uscate pentru aceştia…..
Livia Nena, biolog–nutriționist: Nu caise uscate! Se face clar departajarea între caisa proaspătă şi caisa deshidratată. Caisele sunt recomandate persoanelor care au astm, pentru că, poate nu se ştie lucrul acesta, dar caisele au şi caracter antiinflamator. Deci principiile bioactive din caise au proprietăţi antiinflamatoare. Un alt element pe care caisele îl conţin este calciul. Fructul respectiv este bogat în calciu şi este recomandat în prevenirea osteoporozei. Aşa cum am menţionat, caisele conţin un nivel mare de potasiu şi sodiu care sunt necesari organismului pentru buna desfăşurare a tuturor proceselor electrolitice.
Reporter: Dar sâmburii aduc beneficii?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Sâmburii caiselor conţin amigdalina, o vitamină recent descoperită. Amigadalina se cunoaşte şi sub denumirea de vitamina B17 şi are efecte extrem de benefice în tratamentul împotriva cancerului.
Interviu realizat de Emilia Radu
Informațiile prezentate în această rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate