Agenţia Spaţială Americană (NASA) face din nou istorie: sonda spaţială Juno a intrat cu succes pe orbita planetei Jupiter, după o călătorie în spaţiu care a durat 5 ani. Aparatul, construit de Lockheed Martin, a executat o manevră dificilă, prin lansarea unei rachete menite să-i încetinească înaintarea şi a cărei traiectorie trebuia să fie extrem de precisă pentru a reuşi plasarea pe orbită. Semnalul primit din spaţiu a fost întâmpinat cu urale şi aplauze la baza NASA din Pasadena, California la ora 4:54 BST (GMT+1).
Liderul misiunii, Scott Bolton, şi-a felicitat echipa, afirmând: „Aţi realizat cel mai dificil lucru din istoria NASA”.
Sonda Juno se va confrunta acum cu o serie de provocări, deoarece orbitează una dintre plantele cu cele mai violente fenomene din sistemul solar, unde nivelul de radiaţii şi viteza particulelor este foarte mare. Dar, dacă lucrurile se desfăşoară conform planului, aparatul prevăzut cu o carcasă protectoare de titan va putea transmite date şi imagini fără precedent de pe cea mai mare planetă aflată în apropierea Terrei.
Camerele video ale sondei şi toate instrumentele au fost oprite la momentul intrării pe orbită, aşadar nu vor exista imagini din această parte a călătoriei. Cu câteva ore înainte, însă, NASA a publicat o serie de fotografii realizate săptămâna trecută, în care planeta Jupiter poate fi văzută alături de cei patru sateliţi ai săi.
Savanţii de la NASA au promis publicarea de imagini din apropierea planetei, după ce sonda va trece de norii de gaz care o înconjoară, în cadrul unei misiuni care va dura 20 de luni.
Sursa: www.independent.co.uk
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă