Miniştrii de externe europeni, reuniţi la Bruxelles, împreună cu secretarul de stat american, John Kerry, se arată îngrijoraţi de epurările masive din Turcia. După încercarea de lovitură de stat au fost arestaţi peste 7.500 de militari şi magistraţi şi au fost destituiţi aproape 9.000 de poliţişti, jandarmi şi funcţionari publici. Aliaţii Ankarei îi cer regimului Erdoğan să respecte principiile democratice, iar reprezentantul Washingtonului a atras atenţia că şi statutul Turciei de membru al NATO presupune aceleaşi exigenţe.
Reporter: Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avertizat că nu există vreo scuză ca Turcia să ia măsuri care să o îndepărteze de la statul de drept. Iată de ce, împreună cu secretarul de stat american, John Kerry, au solicitat Ankarei, la Bruxelles, să respecte instituţiile democratice şi libertăţile fundamentale. Miniştrii de externe au avertizat, totodată, Turcia, ca stat candidat la aderare, că introducerea pedepsei cu moartea nu este compatibilă cu statutul de membru.
Federica Mogherini: Prima noastră îngrijorare se referă la faptul că Turcia trebuie să revină la ordinea constituţională şi respectarea drepturilor fundamentale. Îi cerem să facă acest lucru, să revină la pace şi stabilitate, pentru că vedem numărul mare de arestări, dar şi de victime, în explozii, şi acestea trebuie să înceteze.
Reporter: Miniştrii europeni de externe au anunţat, la finalul reuniunii, că sunt solidari cu Franţa, în urma atacului terorist de la Nisa, şi sunt dispuşi să ajute această ţară, în baza Articolului 42.7 din Tratatul Uniunii Europene. Acesta prevede ca în cazul în care un stat membru este victima unei agresiuni armate sau teroriste, celelalte au obligaţia să o asiste şi să o ajute.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 iulie