Perioada de prezentare a amplului proiect expozițional „Comorile României” în Republica Populară Chineză a ajuns la final, cele 445 de piese excepționale de patrimoniu din colecțiile a peste 30 de muzee din România urmând a se întoarce în țară la finalul lunii august 2016.
La Muzeul Național al Chinei din Beijing expoziția a fost admirată de 110.000 persoane, între 28 ianuarie și 8 mai, iar la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu a adunat 180.000 de vizitatori în intervalul 5 iunie – 5 august 2016.
În cadrul proiectului, coordonat de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Artă al României și organizat în parteneriat cu peste 30 de muzee din țară, au fost prezentate creații ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice în lume, constituind adevărate comori universale.
Itinerarea expoziției „Comorile României” în Republica Populară Chineză a constituit un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre guvernele celor două țări pe anii 2013-2016.
Mulțumirile noastre se îndreaptă către colegii din Muzeul Național de Istorie a României și din Muzeul Național de Artă al României implicați în desfășurarea proiectului, pentru seriozitatea și devotamentul cu care s-au angajat în realizarea acestui mare și complex proiect cultural. De asemenea, adresăm mulțumiri tuturor colegilor din muzeele românești angrenate în organizarea acestei expoziții-eveniment, pentru generozitatea de a ne fi împrumutat piese foarte valoroase din colecțiile lor și pentru tot sprijinul acordat. Recunoștința noastră se îndreaptă și către partenerii chinezi de la Art Exhibitions China prin ale căror cooperare, profesionalism și muncă asiduă a devenit posibilă realizarea primei expoziții românești de arheologie și istorie itinerată în China. Mulțumim, de asemenea, reprezentanților mass-media din România și China care au realizat reportaje și articole ample, relatând subiectul cu profesionalism, asigurând în acest fel vizibilitate sporită evenimentului.
În acest moment, în țară, la Muzeul Național de Istorie a României este deschisă expoziția în oglindă intitulată „România. Civilizații suprapuse” ce reunește artefacte arheologice și istorice de primă importanță din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României și ale altor muzee românești. Adevărate capodopere aparținând patrimoniul național, aceste obiecte stau mărturie cu privire la numeroasele civilizații care s-au succedat de-a lungul timpului în cuprinsul spațiului actual al României, loc de convergență culturală. Expoziția este deschisă până în data de 18 septembrie 2016.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [THE NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Secţia Relaţii cu Publicul [Public Relations Department]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015
E-mail: pr.mnir@gmail.com