Temerile referitoare la fragilitatea modelului de creștere economică și la nesustenabilitatea acestuia nu sunt întemeiate, transmite Ministerul Finanțelor Publice. Ministrul Anca Dragu insistă că avansul produsului intern brut, cel mai important din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea, se bazează și pe investiții.
Ministrul Anca Dragu spune că cifrele comunicate la sfârșitul săptămânii trecute de Institutul Național de Statistică, respectiv avansul de 6% al produsului intern brut în trimestrul II, confirmă și chiar depășesc estimările Ministerului.
„ Creşterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investiţiile, cu 9% al construcţiilor în trimestrul al II-lea şi realizată în condiţiile unei reduceri a creşterii comerţului cu amănuntul. (…) nu e o creştere bazată doar pe consum, ci şi pe investiţii. Temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate”, se precizează într-un comunicat de presă. Ministerul Finanțelor admite însă că un rol important l-au jucat sectorul serviciilor și, mai ales, consumul, influențat pozitiv de creșterile de venituri și de măsurile de relaxare fiscală.
Exact acești ultimi doi factori îi îngrijorează pe analiști. Un model bazat pe consum, spun multe voci de specialitate, poate duce la dezechilibre macroeconomice. România nu are o producție susținută și diversificată de bunuri , astfel încât creșterea consumului echivalează cu cea a nivelului importurilor.
Nu în ultimul rând, dincolo de cât de sustenabilă este creșterea pe baza acestui model, economiștii spun că trebuie analizată și destinația banilor. Investiții modeste în infrastructură, de pildă în Transporturi și sume mari alocate proiectelor cu tentă socială, nu ar asigura și dezvoltarea economică a României, avertizează analiștii.
Traducerea: Cristina Zaharia
RFI – 16 august