Vineri, 14 noiembrie 2014, echipele naţionale de fotbal ale României şi Irlandei de Nord se întâlnesc la Bucureşti, pe Arena Naţională, în runda a patra a Grupei F a preliminariilor Campionatului European de Fotbal care va avea loc în Franţa în anul 2016.
Oaspeţii, care constituie surpriza grupei, se prezintă la meci din postura de lideri ai grupei F, cu 9 puncte acumulate după ce a înregistrat trei succese, în timp ce naţionala României se află pe locul secund cu 7 puncte, după două victorii şi un meci egal.
La turneul final al Campionatului European din 2016 se califică automat primele două clasate din fiecare grupă plus alte patru echipe, în urma unor meciuri de baraj între echipele situate pe locurile 3 în fiecare grupă.
Meciul constutuie şi redebutul pe banca naţionalei României a lui Anghel Iordănescu, după ce fostul selecţioner Victor Piţurcă şi-a reziliat amiabil contractul cu Federaţia Română de Fotbal, pentru a antrena echipa saudită Al Ittihad.
Biletele pentru acest meci s-au pus în vânzare de circa 10 zile, iar în ziua partidei, mai pot fi cumpărate tichete de intrare de la casele de bilete astfel: în Bd. Basarabia, între orele 9:00 – 19:00, în Maior Coravu şi Pierre de Coubertin, între orele 9:00 – 22:00. Din păcate biletele nu mai pot fi cumpărate online în ziua meciului.
Partida va fi transmisă în direct şi exclusiv de TVR 1, TVR HD şi tvrplus.ro începând cu ora 21:45 şi va fi comentată de Emil Hossu-Longin şi Marian Olaianos şi este precedată şi urmată, la TVR 1, de „Studio Fotbal”, emisiune moderată de Tudor Furdui.
Federaţia Română de Fotbal şi Primăria Bucureşti au decis ca meciul România – Irlanda de Nord să se dispute cu acoperişul închis pe Arena Naţională pentru ca jucătorii şi spectatorii să beneficieze de cele mai bune condiţii, pentru un spectacol cât mai agreabil.
Cele două formaţii s-au întânit până acum de patru ori, două meciuri fiind amicale iar alte două oficiale, palmaresul fiind 1 victorie România şi 3 victorii Irlanda de Nord, golaveraj defavorabil României – 4 – 6.
Primul meci între cele două echipe a avut loc în turul preliminariilor CM din 1986, la Belfast, pe 12 septembrie 1984. Gheorghe Hagi a deschis scorul în minutul 36, primul pentru el în competiţiile internaţionale, egalând situaţia 1-1 după autogolul lui Gino Iorgulescu, din minutul 34. Irlanda de Nord a mai înscris de două ori, prin Norman Whiteside în minutul 61 şi Martin O’Neill, în minutul 64, iar naţionala României doar prin Ion Geolgău în minutul 80, partida încheindu-se cu scorul de 3 la 2 pentru gazde.
Apoi, în retur, Irlanda de Nord a produs poate cea mai dureroasă înfrângere a naţionalei din epoca modernă, pe 16 octombrie 1985, când a învins echipa României cu 1-0, la Bucureşti, prin golul lui Jimmy Quinn, marcat în minutul 29. România a bătut apoi Turcia, cu 3-1, la Izmir, însă a terminat în urma nord-irlandezilor, după ce aceştia au realizat un 0-0 pe Wembley împotriva Angliei. Atunci, Naţionala de fotbal a României a fost eliminată de la Cupa Mondială din Mexic.
Cele două ecipe s-au mai întâlnit în două meciuri amicale, primul, la 23 martie 1994, când echipa Irlandei de Nord, condusă de Bryan Hamilton a învins pe teren propriu naţionala României, condusă şi atunci de Anghel Iordănescu, cu 2-0, golurile fiind marcate de Steve Morrow în minutul 42 şi Phil Gray, în minutul 50.
În fine, ultimul meci – tot amical – între cele două echipe, a avut loc pe teren neutru, la Chicago, în SUA, la 27 mai 2006, când România a învins cu 2-0, prin golurile marcate de Tiberiu Bălan în minutul 7 şi Daniel Niculae, în minutul 13.
România a participat la cinci turnee finale de Campionate Europene, la ediţiile din anii 1972, 1984, 1996, 2000 şi 2008. Pe de altă parte, nord-irlandezii n-au mai fost la un turneu final de la mondialul din 1986.
Partida de vineri seara va fi condusă la centru de Jonas Erikssen, 40 de ani, un arbitru care a devenit milionar în euro peste noapte. Jonas Eriksson a fost jurnalist şi a creat, împreună cu doi prieteni, un trust de presă, vândut ulterior cu 8 milioane de euro, iar el s-a dedicat total arbitrajului.
Eriksson a arbitrat trei meciuri la mondialul brazilian – CM 2014 şi de asemenea a condus partide de la Euro 2012. De asemenea, cu el la centru, România a cîştigat meciurile cu Bosnia Herţegovina şi Lituania. Arbitru cu ecuson FIFA din anul 2002, promovat în categoria ”Elite” la startul sezonului 2009-2010, Eriksson mai are în palmares o semifinală de Liga Campionilor şi două semifinale de Europa League.
Eriksson va fi ajutat de asistenţii Mathias Klasenius şi Daniel Warnmark, cel de-al patrulea oficial Mehmet Culum şi de arbitrii adiţionali Stefan Johannesson şi Markus Strombergsson, toţi din Suedia.
Acesta este pentru naţionala lui Iordănescu al 654-lea meci internaţional, palmaresul fiind de 291 de victorii, 163 de egaluri şi 200 de înfrângeri, golaveraj 1085 – 848. În preliminariile Campionatelor Europene, România are 108 meciuri, din care 56 de victorii, 31 de egaluri şi 21 de înfrângeri, golaveraj 201 la 101.
În clasamentul la zi al FIFA – Coca – Cola, România se situează pe poziţia 21 cu 876 de puncte, în timp ce nord-irlandezii se găsesc pe locul 43 cu 625 de puncte.
În privinţa golgheterilor României în activitate (selecţionaţi în ultima vreme), Marica – absent din cauza unei accidentări la acest meci – are 25 de reuşite, fiind urmat de Torje cu 10 goluri şi Bogdan Stancu cu 8 reuşite.
Din punct de vedere al selecţionerilor echipei României, cel mai longeviv este Victor Piţurcă cu 93 de partide, 51 de victorii, 22 de egaluri, 20 de înfrângeri, golaveraj 157 – 79, urmat de Angel Iordănescu, care până în prezent are la echipa naţională 83 de meciuri, palmaresul său fiind 49 de victorii 16 egaluri şi 18 înfrângeri, golaveraj 168 – 75.
Pe locul al treilea este Mircea Lucescu, care a condus România de 58 de ori, 24 fiind victorii, 19 egaluri şi 15 înfrângeri, golaveraj 77 – 63.
Răzvan Raţ, refăcut după o accidentare, va fi căpitanul tricolorilor pentru a 18-a dată, jucătorul lui PAOK urmând să bifeze selecţia cu numărul 101 în tricoul naţionalei României.