Normalizarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă Transnistria revine în actualitate, în condiţiile alegerilor programate pe ambele maluri ale Nistrului. În Republica Moldova s-au aflat astăzi concomitent vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Trasnistria şi reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt.
Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Ina Guţu – Dmitri Rogozin, cunoscut pentru declaraţiile sale provocatoare la adresa autorităţilor de la Chişinău şi a parcursului european al Republicii Moldova, a avut întrevederi la Chişinău cu ministrul economiei, Octavian Calmîc, şi cu vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Gheorghe Bălan. Gheorghe Bălan şi-a exprimat într-o conferinţă de presă speranţa că relaţiile modo-ruse se vor impulsiona, la fel ca şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În regiunea separatistă transistreană, Dmitri Rogozin a participat la mai multe evenimente publice, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale nerecunoscute din stânga Nistrului. Se pare că oficialul rus l-a sprijinit indirect pe actualul lider nerecunoscut, Evgheni Șevciuk, îndemnând populaţia să aleagă stabilitatea – după cum relatează agenţia oficială de presă din regiune, „Novostipmr”. Între timp, autorităţile de la Chişinău elaborează un nou concept politic de reglementare a referendumului transnistrean. Vicepremierul Gheorghe Bălan a declarat că este nevoie de o viziune care să urmărească soluţionarea finală a conflictului şi nu doar subiecte separate. Oficialul a precizat că la elaborarea acestui document se va ţine cont de legislaţia în vigoare şi că în dezbaterea acestuia va fi antrenată şi societatea civilă.
Gheorghe Bălan: E timpul să vedem finalitatea, unde dorim să ajungem. Nu soluţionăm un subiect doar că să-l soluţionăm şi să uităm de el. El trebuie să fie o parte componentă din viziunea finală a soluţionării conflictului transnistrean.
Reporter: Gheorghe Bălan s-a referit şi la dialogul dintre părţi şi realizarea protocolului de la Berlin din această vară, menţionând că mai multe chestiuni au fost soluţionate.
Pe de altă parte, presa din regiunea transnistreană îl citează pe aşa-numitul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, care susţine că prea puţine prevederi ale protocolului au fost realizate. În aceste condiţii, nu se cunoaşte când ar putea fi organizată o nouă întrevedere în formatul 5+2.
Şi reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare trasnistreană, Cord Meier-Klodt, susţine că lucrurile nu merg aşa cum şi-ar fi dorit:
Cord Meier-Klodt: Sunt de acord că am înregistrat anumite evoluţii, dar având în vedere că a trecut un an, este prea puţin. Pe unele subiecte ale protocolului de la Berlin am sperat la rezultate imediate. Noi am finalizat chestiunea legată de ecologie. Am fost foarte aproape de a o finaliza pe cea legată de apostilare, dar pentru a dansa tango este nevoie de două persoane, şi dacă una nu este de acord, nu se poate ajunge la compromis.
Reporter: Amintim că la ultima rundă de negocieri, care s-a desfăşurat la începutul lunii iunie, după o pauză de doi ani, a fost semnat aşa-numitul Protocol de la Berlin. Prin acesta, Chişinăul şi Tiraspolul şi-au asumat angajamentul să continue şi să amplifice negocierile pe mai multe probleme, precum numerele de înmatriculare a automobilelor, telecomunicaţii, dosarele penale şi altele. Ulterior, mai mulţi experţi au susţinut că autorităţile de la Chişinău au fost forţate să semneze acel protocol.
Acasă Republica Moldova Normalizarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă Transnistria revine în actualitate