Adunarea Generală a Naţiunilor Unite l-a ales ieri în unanimitate pe al nouălea secretar general, în persoana lui António Guterres, fost premier al Portugaliei. „Atent la egalitate, dar cu ochii aţintiţi asupra conflictelor”, după cum subliniază ziarul portughez „Diario de Noticias”, António Guterres îşi va începe mandatul de secretar general al ONU de la 1 ianuarie 2017. În discursul ţinut în faţa Adunării Generale a ONU după alegerea sa, António Guterres a pus accentul pe diplomaţia pentru pace, relevă un articol apărut în „The Telegraph”. Ziarul adaugă că printre priorităţile noului secretar general al ONU se vor număra în următorii cinci ani „combaterea terorismului, revizuirea mecanismelor ONU legate de menţinerea şi edificarea păcii, sprijinul acordat de ONU statelor membre în ceea ce priveşte aplicarea soluţiilor aprobate, încercarea de a corecta disparităţile şi excluziunea care afectează tot mai mulţi oameni în întreaga lume şi care constituie una dintre cauzele mişcărilor migratorii, concentrarea asupra consolidării cooperării cu actorii internaţionali, fie că este vorba despre instituţii financiare şi organizaţii regionale sau reprezentative pentru societatea civilă şi entităţi private”.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, efectuează o serie de vizite în statele membre ale Uniunii Europene, pentru a-şi explica intenţiile referitoare la gestionarea Brexit-ului. În prima sa vizită în calitate de premier în Spania, Theresa May a avut convorbiri cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, cu care a discutat despre consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE – informează „La Vanguardia”. Cei doi au promis, subliniază ziarul, să coopereze pentru prezervarea relaţiilor dintre Spania şi Marea Britanie. „Cei doi oficiali s-au angajat ca Brexit-ul să nu aducă prejudicii cetăţenilor spanioli care trăiesc în Marea Britanie şi britanicilor care au reşedinţa în Spania” – scrie „ABC” şi punctează: „Nu există o confirmare că cei doi demnitari au abordat problema Gibraltarului, dar surse din guvernul de la Madrid subliniază că aceasta este o chestiune cu caracter bilateral şi străină de orice negociere între UE şi Marea Britanie”.
În acelaşi timp, Scoţia nu aşteaptă începerea negocierilor pentru Brexit şi anunţă că va organiza un al doilea referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie – notează „Daily Mail”. „Vom vota pentru ieşirea din Marea Britanie până în 2019 dacă Londra va impune un Brexit dur, pentru că este în joc interesul naţional al Scoţiei”, a declarat Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoţiei, citată de „Daily Mail”. Publicaţia informează că premierul scoţian a difuzat ieri proiectul de lege privind un nou referendum de independenţă, care poate fi organizat înainte de începerea negocierilor de ieşire din UE. Atacând planurile Londrei de a impune un Brexit care vizează controlul imigraţiei şi accesul pe piaţa liberă, Nicola Sturgeon a avertizat, după cum subliniază „Daily Mail”: „Nimeni nu ar trebui să aibă dreptul să refuze Scoţiei şansa de a-şi alege un viitor mai bun”.
Reinstaurarea acordului de încetare a focului în Siria reprezintă tema principală a convorbirilor internaţionale care au loc astăzi la Lausanne. „Russia Today” subliniază că „toţi participanţii la convorbirile de la Lausanne au obligaţia de a conlucra cu toate părţile implicate pentru a se asigura o adeziune totală faţă de acordul de pace”. „Rusia este deschisă unei cooperări cu partenerii regionali şi globali în lupta împotriva terorismului şi rezolvarea politică a crizei din Siria”, subliniază „Russia Today”. Turcia avertizează, însă, că „SUA şi Rusia ar putea intra în război dacă nu se rezolvă conflictul din Siria”, notează „The Independent” şi adaugă că „situaţia din Siria poate semnala reactivarea conflictului general dintre Moscova şi Washington”.
Unul dintre cei mai influenţi muzicieni ai lumii, Bob Dylan, a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură pe 2016. „Este primul american care obţine acest premiu, după Toni Morrison în 1993” – scrie „New York Times”. Anunţul făcut la Stockholm a fost o surpriză, adaugă ziarul american şi punctează: „Deşi textele sale nu se încadrează în canoanele romanelor, al poeziei sau schiţelor, Bob Dylan a primit Premiul Nobel pentru că a creat expresii poetice noi în marea tradiţie muzicală americană”.
RADOR 13 octombrie – Magda Baciu