Radio România a găzduit astăzi reuniunea Comitetului Director al COPEAM – Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean, care numără peste 100 de membri din 28 de ţări euromediteraneene. Alături de Radio România, din Comitetul Director al acestei organizaţii fac parte servicii publice de radio şi televiziune din Franţa, Italia, Spania, Croaţia sau Liban. Principala misiune a COPEAM este aceea de a promova schimburile de experienţe şi programe între membrii săi, iar Radio România, chiar dacă geografic nu aparţine zonei Mediteranei, joacă un rol extrem de activ în cadrul organizaţiei, dupa cum i-a explicat colegei noastre Iuliana Anghel de la Radio România Cultural, secretarul general al COPEAM, Claudio Cappon.
“În primul rând, doresc să mulţumesc Radio România pentru că găzduieşte această reuniune. Regiunea Mediteranei este, de fapt, o zonă extinsă, aşa încât putem spune că şi Marea Neagră face parte din ea. Radio România joacă deja şi va juca din ce în ce mai mult un rol foarte important pe latura orientală a COPEAM, care, istoric, a fost concepută pentru a lega nordul de sud. Credem, însă, că trebuie să meargă mai departe, şi să joace un rol semnificativ în întreaga zonă a Balcanilor, aş spune un rol central. Cred că putem dezvolta iniţiative care privesc această zonă a Mediteranei, zona Balcanilor în general, iar Radio România este serviciul public cel mai mare care ne reprezintă în aceasta regiune. Cu siguranţă, ne poate sprijini cu contacte şi relaţii, precum şi în organizarea evenimentelor. Doresc ca Radio România să fie în continuare un reper, pentru că reprezintă punctul de referinţă al serviciilor publice din România, şi să continue să joace un rol important la nivel internaţional, într-un moment în care cooperarea şi relaţiile între naţiuni în această zonă complicată este din ce în ce mai necesară.”
Schimburile de programe dintre posturile membre ale COPEAM, documentare sau reportaje, sunt menite să promoveze cunoaşterea reciprocă a patrimoniului cultural al ţărilor din regiune. Proiecte precum Kantara, Mediterradio, Musicamed, s-au bucurat de un real succes. La reuniunea de la Bucureşti s-a discutat despre agenda viitoarei Conferinţe anuale a COPEAM, care va avea loc in aprilie 2017 la Beirut, şi care îşi propune ca temă jurnalismul şi subiectele abordate, dar şi despre viitoarele proiecte comune, a adaugat Claudio Cappon.
“În acest moment studiem un proiect împreună cu televiziunea croată şi cu Slovenia, şi care ar trebui să se intituleze “Balkan Memories”. Este un fel de concurs pentru tineri regizori şi realizatori de emisiuni, care să producă documentare pe baza arhivelor radioteleviziunilor din lumea Balcanilor, iar cel mai bun ar trebui sa fie premiat.”
La rândul său, preşedintele COPEAM, Talal El Makdessi, in acelasi timp presedinte al Télé Liban, a definit întâlnirea de la Bucureşti ca fiind extrem de constructivă.
“Astăzi, Mediterana devine un punct nodal al activităţilor la nivel internaţional. Creăm punţi cu toate ţările Mediteranei, şi ceea ce în mod normal are nevoie de ani întregi, poate fi făcut în câteva minute prin intermediul COPEAM. Cred că atât comunitatea europeană cât şi cea internaţională trebuie să sprijine COPEAM pe cât de mult posibil şi să profite de existenţa sa, cu o contribuţie minimă. Trebuie să credem în noi înşine şi să facem ţările europene şi mediteraneene să creadă în COPEAM ca o necesitate şi ca o platformă importantă pentru sicuranţa şi securitatea ambelor părţi. Radio România este un membru foarte activ, iar dovada că suntem oaspeţii săi înseamnă că serviciul public de la Bucureşti crede în COPEAM şi, la fel, COPEAM crede în Radio România”.
RADOR – 14 octombrie