Printre cele peste 100 de taxe eliminate prin legea votată în Parlament se află şi timbrul de mediu. Producătorii auto atrag atenţia că, în lipsa acestuia, vânzările de maşini vechi vor exploda. Mai mult, avertizează ei, există pericolul ca timbrul de mediu să fie înlocuit de o nouă taxă, care se va regăsi în preţul combustibilului. Eliminarea timbrului de mediu înseamnă un minus de 600 de milioane de lei în buget, în special în cel al Fondului de Mediu care susţine programele Rabla şi Casa Verde. Cristian Milea, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de automobile:
Cristi Milea: Impactul va fi unul sever, atât pe întreg socialul românesc, cât şi pe bugetul de stat. Măsura va avea ca efect intrarea în Tară a unui contingent foarte numeros de vehicule vechi. Întreg segmentul automotiv va suferi scăderi, aceste scăderi le vom regăsi din perspectiva bugetară la plăţi micşorate de TVA către bugetul de stat la plată a fondului de salarii. Vom avea de asemenea o presiune mai mare pe costurile de sănătate, există însă încă posibil pas de făcut, sesizarea Preşedinţiei României cu privire la acest impact pe care eliminarea timbrului de mediu îl va avea, şi de asemenea o discuţie în spaţiul public despre actuala situaţie a timbrului de mediu.
Realizator: În primele 9 luni ale anului au fost înmatriculate aproape 70 de mii de maşini noi, în timp ce numărul maşinilor la mâna a doua aduse în ţară şi înscrise în circulaţie a depăşit 200 de mii.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 octombrie