11 noiembrie – Ziua Veteranilor

Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate vineri, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase.

În Capitală, de la ora 10.30, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, vor fi depuse coroane de flori, va fi oficiat un serviciu religios și va fi păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor care și-au dat viața pentru țară. În foaierul Palatului Copiilor vor fi prezentate fotografii, steaguri de identificare ale unităților participante la misiuni în teatrele de operații, decorații ale unor veterani și volumele de versuri scrise de sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru, căzut la datorie în Irak în anul 2007.

De asemenea, va fi prezentat lotul format din militari răniți în misiuni interne sau internaționale, rezultat după parcurgerea primei etape de evaluare şi selecţie în vederea participării echipei României la evenimentul sportiv paralimpic „Invictus Games Toronto 2017”.

La Mormântul Ostașului Necunoscut și rotonda Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul ”Carol I”, va avea loc, de la ora 13.30, ”O altfel de lecție de istorie: știți ce se sărbătorește astăzi?”, organizată de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în prezența unor militari veterani, pentru elevi ai Colegiului Naţional „Ion Creangă“ şi Liceului Teoretic „Decebal“.

În țară, ceremonii de depuneri de coroane de flori vor avea loc, totodată, la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români căzuți în teatrele de operații.

La activităţi vor lua parte familiile eroilor, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naționale și ai autorităţilor locale, veterani și militari răniți în teatrele de operații, cadre militare în activitate, veterani de război şi elevi.

*

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro