Cotidianul conservator britanic Daily Telegraph a publicat un interviu cu premierul Viktor Orbán. Redactorul ziarului care răspunde de zona europană, Peter Foster, a realizat un interviu cu premierul ungar, cu prilejul vizitei sale efectuate recent la Londra, care a fost publicat de sâmbătă pe site-ul ziarului. Răspunzând la întrebarea privind alegerile prezidenţiale din SUA, Viktor Orbán a subliniat: Victoria candidatului republican Donald Trump înseamnă că realitatea a străpuns ideologia. „La nivel filozofic şi ideologic avem sentimentul că noi aici, în lumea occidentală, trăim într-un sistem liberal ne-democratic, care s-a sfârşit”. Această ideologie, care a creat un limbaj propriu, bazat pe corectitudinea politică – care a impus o abordare uniformă a tututor chestiunilor – a luat sfârşit, a declarat premierul Ungariei.
Reporterul a amintit o afirmaţie a lui Viktor Orbán rostită mai demult în care premierul ungar a susţinut că victoria lui Donald Trump ar fi bună atât pentru Ungaria, cât şi pentru Europa. La întrebarea, dacă îşi menţine în continuare această afirmaţie, premierul ungar a declarat că acum acest sentiment este mai puternic decât oricând. Premierul ungar a precizat: Donald Trump a adoptat o poziţie fermă împotriva migraţiei ilegale. Dacă statele puternice nu trasează clar graniţele, nu spun ceea ce cred ele că este acceptabil şi ceea ce nu, toate acestea ar putea să conducă la destabilizarea lumii occidentale şi „nu avem nevoie de aşa ceva”. Oficialul ungar a mai spus că în opinia sa din acest punct de vedere Donald Trump este mai bun pentru Ungaria şi este mai bun şi pentru Europa.
La observaţia ziaristului privind acuzaţiile lansate de liderii UE la adresa sa, potrivit cărora nu ţine cont de valorile UE, Viktor Orbán a precizat: Întrebarea este cum sunt definite valorile europene. Dacă valorile europene sunt definite ca o alianţă a statelor suverane, atunci Ungaria contribuie major la consolidarea valorilor Uniunii Europene, deoarece legitatea şi ordinea sunt valori europene, iar acestea reprezintă proprietatea statelor suverane şi sunt premisele îndeplinirii obligativităţilor internaţionale, ca de exemplu şi criteriile Spaţiului Schengen. „Aşadar, noi suntem buni europeni, apărăm Europa, nu numai la nivelul valorilor, ci şi al realităţii, atunci când apărăm frontierele Spaţiului Schengen, conform prevederilor Acordului Schengen”, a subliniat Viktor Orbán, care a adăugat: La fel de adevărat este şi că Ungaria nu este mulţumită cu tot ceea ce se întâmplă la Bruxelles. „În acest sens, guvernul ungar se află, într-un fel, în opoziţie cu Bruxellesul, dar această opoziţie constă în deosebirea de viziune privind reformele şi nu este distructivă”. Premierul ungar a mai precizat: 70% din populaţia ţării susţine că Ungaria trebuie să rămână membră al UE, adică Ungaria este naţiunea UE cea mai pro-europeană.
La întrebarea dacă ar fi de acord cu promisiunea făcută de Trump în campanie electorală, potrivit căreia are în vedere reglementarea relaţiilor cu Rusia şi dacă ar saluta, de exemplu, eliminarea sancţiuniilor impuse Rusiei, Viktor Orbán a declarat: Ungaria nu a susţinut niciodată politica privind aplicării sancţiunilor. „Întotdeauna am spus clar că nu suntem de acord cu conţinutul acestei politici, dar unitatea UE este mai importantă, motiv pentru care am fost de acord cu această politică”, a adăugat premierul ungar, care a mai menţionat: impredictibiliatea perioadei fostului preşedinte rus Boris Elţin şi a Rusiei care se afla în stadiul de destrămare au fost mai periculoase decât Rusia actualului preşedinte, Vladimir Putin. Aşteptările Occidentului sunt ca Rusia să îşi bazeze sistemul său politic pe cultura politică tradiţional occidentală, iar abordarea Ungariei este că Rusia trebuie acceptată aşa cum este şi „nu aşa, cum apare în dorinţele noastre”, a spus Viktor Orbán.
Referitor la încetarea statutului de membru al UE al Marii Britanii, premierul ungar a afirmat: Britanicii au fost în multe chestiuni parteneri strategici în cadrul UE, astfel că acum UE este mai slabă decât până acum, ceea ce Ungaria consideră ceva trist, „dar cred că există viaţă şi în afara Uniunii Europene, iar dacă o naţiune suverană este atât de curajoasă încât a adoptat o asemenea decizie, atunci noi îi urăm mult succes”, a conchis premierul Ungariei./rganciu/ilapadat
MTI – 12 noiembrie