Orchestra Naţională Radio a concertat aseară pe scena filarmonicii din Kuala Lumpur, invitată fiind la World Summit on Media for Children, un summit mondial dedicat mediei pentru copii, care are loc în această perioadă în capitala Malaeziei.
Această participare înseamnă un pas important în contextul extinderii parteneriatelor strategice ale Radio România şi în afara Uniunii Europene de Radio şi are rolul de a sublinia misiunea pe care Radio România o are: aceea de a educa prin cultură.
Cei peste 1000 de participanţi la summit au aplaudat entuziast Orchestra Naţională Radio care a dus o parte din spiritul autentic românesc pe tarâm asiatic, interpretând două creaţii româneşti, veritabile „cărţi de vizită” ale culturii noastre, Rapsodia română nr. 1 – celebra lucrare a lui Enescu – şi Ciocârlia (compusă de Angheluş Dinicu şi devenită celebră în interpretarea şi aranjamentul nepotului său, violonistul Grigoraş Dinicu). Pe lângă acestea, spectatorii au ascultat şi lucrări din repertoriul clasic internaţional, ca Suită din Lacul lebedelor (Ceaikovski), Burlesca pentru pian şi orchestră, semnată de Richard Strauss sau Melodii lăutăreşti, de Pablo de Sarasate.
Dirijorul principal al Orchestrelor si Corurilor Radio, Tiberiu Soare sublinia că mesajul cu care Orchestra Naţională Radio a venit în capitala Malaeziei este „unul de pace şi prietenie transmis copiilor din întreaga lume”.
„Este un sentiment de mândrie şi bucurie să fii martor la un astfel de mesaj de o claritate, de o calitate şi o forţă cum este cel pe care l-am ascultat în această seară. Este un mesaj care vine dintr-un fond de vitalitate şi de cultură pe care malaezienii sunt convinsă că l-au înţeles”, spunea la sfârşitul concertului Camelia Tudose, reprezentant al Ambasadei României în Malaezia.
În această seară urmează un al doilea concert pe care Orchestra Naţională îl va susţine pentru publicul malaezian. Cele două concerte (cel de aseară şi cel de astăzi) sunt înregistrate şi filmate de Radioteleviziunea publică din Kuala Lumpur şi vor fi preluate de toţi membrii Uniunii Audiovizualului din Asia-Pacific (Asia-Pacific Broadcasting Union) – ABU, ajungând la un public potenţial de miliarde de ascultători şi telespectatori, într-un spaţiu geografic ce acoperă jumătate de planetă. Turneul este organizat de Radio România şi ABU, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
World Summit on Media for Children este cel mai important summit media pe tema educaţiei, fiind prima oară când evenimentul internaţional este organizat in Asia, după Melbourne, Londra, Salonic, Rio de Janeiro, Johannesburg şi Karlstad.