Cucerirea oraşului Alep de către forţele guvernului de la Damasc şi situaţia tragică a locuitorilor săi ocupă prima pagină a principalelor publicaţii internaţionale. „Armata siriană fidelă regimului Assad a preluat controlul asupra părţii de est a oraşului Alep, aflat în mâinile forţelor de opoziţie… Lăsând în urmă mii de morţi şi răniţi, precum şi una dintre cele mari tragedii din istoria omenirii… scrie ziarul MILLIYET din Turcia. Ce va fi de acum încolo? Prinzând curaj după această „victorie militară” Bashar al-Assad va încerca să recurească locurile care anterior trecurseră sub controlul forţelor de opoziţie? Sau va prefera să folosească la masa negocierilor drept oportunitate „poziţia de forţă” de acum? – a fost întrebarea adresată de ziar emisarului special al Regatului Unit pentru Siria, Gareth Bayley, care nu crede că Assad va încheia războiul după preluarea controlului asupra estului oraşului Alep.
Primarul din Alep-Est, Brita Hagi Hasan, a venit la Bruxelles pentru a cere celor 28 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene să salveze femeile şi copii rămaşi în viaţă în oraş, scrie ziarul belgian LE SOIR. Brita Hagi Hasan s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, căruia i-a declarat: „Aşteptăm acţiuni, nu discursuri”. „Singurul lucru de care aveţi nevoie astăzi este un ajutor real. Faptele sunt mult mai puternice decât cuvintele şi decât declaraţiile noastre”, a recunoscut Donald Tusk, care a afirmat ca liderii UE vor face tot ce pot pentru a-i ajuta pe civilii din Alep.
După cum scrie LE FIGARO, la Alep, cele două tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului, totuşi, potrivit BBC, primii răniţi, din enclava tot mai mică a rebelilor, din oraşul sirian Alep, au fost evacuaţi cu ambulanţele, în urma celui mai recent acord care le permite acestora să părăsească zona de conflict. Şi britanicul THE TIMES confirmă începerea evacuării civililor şi rebelilor cu autobuze şi cu ambulanţele Crucii Roşii Arabe din Siria. Potrivit THE GUARDIAN, Comitetul Internţional al Crucii Roşii anunţă ca primele convoaie de ambulanţe şi autobuze au început evacuarea, după o întârziere de mai multe ore din cauza focurilor de armă.
GAZETA.RU scrie şi ea despre evacuarea luptătorilor din Alep, subliniind că acest lucru se face la ordinul lui Vladimir Putin: „Alep este practic eliberat. La ordinul preşedintelui rus sunt evacuaţi din Alep ultimii combatanţi. Dar această victorie nu înseamnă oprirea operaţiunilor militare în Siria: dimpotrivă, ele vor fi dezvoltate – consideră cei intervievaţi de ziar”.
La Moscova a fost dejucat un atentat terorist, informează presa rusă. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei – FSB – a anunţat ca a dejucat acte teroriste în pregătire la Moscova. FSB i-a reţinut pe membrii grupării care pregătea acte teroriste la indicaţiile organizaţiei teroriste Statul Islamic, scrie ziarul Kommersant.
„Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a suprimat activitatea grupului terorist, format din cetățeni ai Republicii Tadjikistan și ai Republicii Moldova, care intenționau să comită o serie de acte teroriste de răsunet la Moscova, cu utilizarea de dispozitive explozive improvizate de mare putere” – se spune în declarația FSB, citată de agenţia TASS.
Nezavissimaia Gazeta informează că patru membri ai grupului subversiv și terorist au fost arestaţi la Moscova. La adresele lor de reședință din Moscova și regiunea Moscova „s-au găsit și confiscat arme de foc automate și muniție, gata de utilizare, dispozitive explozive improvizate, precum și o cantitate semnificativă de material exploziv pentru fabricarea de explozivi puternici.
Pe agenda Consiliul European se află mai multe probleme arzătoare, iar potrivit celor cuprinse în scrisoarea de invitaţie adresată participanţilor la reuniune de preşedintele Consiliului, Donald Tusk, după cum arată site-ul Consiliului, obiectivul este clar: întărirea securităţii Europei într-un mediu geopolitic dificil şi mai buna protecţie a cetăţenilor UE.
Referindu-se la Consiliul European de la Bruxelles, ziarul elen Imerisia scrie: Discuţiile de la Bruxelles se poartă pe un câmp minat, fiind umbrite de problema sancţiunilor împotriva Rusiei şi de Brexit.
Uniunea Europeană condamnă anexarea Crimeii şi violarea de către Rusia a integrităţii teritoriale a Ucrainei, însă unele ţări, precum Italia, nu par dispuse să fie de acord cu prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei dincolo de luna ianuarie. În plus, potrivit unui diplomat european, nu există consens cu privire la sancţiunile pentru intervenţia militară a Rusiei în Siria, iar această situaţie este întărită încă şi mai mult de faptul că încă nu se poate şti care vor fi intenţiile următoarei administraţii americane faţă de Moscova, deoarece preşedintele nou-ales Donald Trump urmăreşte o reîncălzire a relaţiilor cu omologul său rus, Vladimir Putin.
BREXIT-ul agită spiritele în Uniunea Europeană şi în Marea Britanie, unitatea afişată de cele 27 de state continentale membre ale UE în faţa cererii de divorţ britanice este frapantă în momentul deschiderii Consiliului European de la Bruxelles. Acestă unitate este atât de neobişnuită încât britanicii nu-şi revin – scrie LE MONDE. Liderii UE afirmă pe o singură voce că nu se pune problema să accepte accesul liber al produselor britanice pe piaţa unică dacă Londra va pune piedici liberei circulaţii a europenilor în Marea Britanie, aşa cum a spus Theresa May. Unitatea celor 27 s-a cristalizat, mai scrie ziarul, când au înţeles că cea mai mică concesie va face Uniunea să explodeze.
Potrivit THE GUARDIAN, ambasadorul britanic pe lângă Uniunea Europeana, Sir Ivan Rogers, i-ar fi spus primului ministru al ţării sale că un acord comercial între UE şi Marea Britanie nu va fi finalizat până în 2020 sau chiar mai târziu. Sir Ivan Rogers i-ar fi spus Theresei May că politicienii europeni se aşteaptă ca acordul să nu fie finalizat înainte de jumătatea anilor 2020, relatează BBC, citat de ziar. Ziarul TELEGRAPH însă, îl contrazice pe ambasador, scriind: Comisia Europeană crede că acordul poate fi negociat cu britanicii „mai repede” decât cei 7 ani care au fost necesari pentru acordul cu Canada, potrivit minutei de la o întâlnire privată cu negociatorii UE obţinută de THE TELEGRAPH. Potrivit DAILY MAIL, la sosirea sa la Bruxelles, Theresa May a declarat că un Brexit „blând şi ordonat” este în interesul tuturor.
Lovitură de teatru în problema datoriei Greciei. Zona euro suspendă restructurarea datoriilor Greciei, scrie LE FIGARO. Este vorba de o decizie care vine în contradicţie cu ce au decis liderii Eurogrupului în urmă cu zece zile. Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, regretă gestul, provocat de un veto al ministrului de finanţe al Germaniei. Wolfgang Schäuble s-a opus prin veto deciziei Mecanismului European de Stabilitate (MES) determinând suspendarea aplicării măsurilor de restructurare a datoriei Greciei după ce premierul Alexis Tsipras a anunţat acordarea celei de-a treisprezecea pensii pentru cei cu pensii mici şi amânarea creşterii TVA în insulele din estul Mării Egee, unde se află peste 16.000 de migranţi şi refugiaţi, „atâta vreme cât durează criza refugiaţilor”.
Franţa contestă suspendarea restructurării datoriei greceşti, scrie LE FIGARO. Ţările zonei euro estimează că guvernul grec ar fi trebuit să le consulte înainte de a anunţa acordarea celei de-a treisprezecea pensii. Ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, a contestat decizia preşedinţiei Eurogrupului de suspendare a măsurilor de restructurare a datoriei, reamintind că aceste măsuri fuseseră adoptate „fără nicio condiţionare”.
(Gabriela Sîrbu, RADOR)