Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) este prezent anul acesta pentru prima dată la Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2014, ce se desfăşoară în perioada 19 – 23 noiembrie a.c., la Romexpo.
La standul muzeului cu numărul 308, nivel 7.70 din B-dul Marconi, se găsesc numeroase publicaţii proprii – cărţi de specialitate şi cataloage ale marilor expoziţii organizate în ultima perioadă – cum ar fi „Comorile Chinei”, „Aurul şi Argintul antic al României”, „Imaginând Balcanii”, „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”, “GENIO GALLICO. Ceasuri istorice franceze din colecţii muzeale româneşti”, “Bucureşti 555″, “Marele Război. Neutralitatea 1914-1916″, “Carol. 1839 – 1939″, “Cercetări Numismatice” vol. 16, precum şi suveniruri şi cărţi poştale.
În cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2014, va avea loc lansarea celui mai recent volum “Cercetări Numismatice” nr. 16, joi, 20 noiembrie a.c., cu începere de la ora 13.00, în prezenţa domnilor dr. Viorel Petac, Academia Română, dr. Cornel Ilie, coordonator al Secţiei Patrimoniu, MNIR şi d-rei Cristiana Tătaru, muzeograf în cadrul Cabinetului Numismatic, MNIR.
Publicaţia „Cercetări Numismatice”, inițiată de Muzeul Național de Istorie a României în 1978, din iniţiativa domnului Octavian Iliescu şi a doamnei Constanţa Ştirbu, se numără printre puținele apariții românești de specialitate dedicate domeniului numismaticii și al științelor conexe. Concepută inițial pentru prezentarea și valorificarea bogatului patrimoniu al noului înființat Cabinet Numismatic, în contextul amplorii descoperirilor arheologice și numismatice, revista și-a lărgit treptat aria de cercetare și a căpătat, în timp, prestanță națională și internațională, adunând în paginile sale contribuții științifice valoroase ale specialiștilor și colecționarilor români și străini, dar și ale tinerilor debutanți sau ale amatorilor învățați. Circa o treime din articolele publicate în ultimele numere aparțin colaboratorilor internaționali, mulți dintre aceștia devenind statornici.
În decursul celor trei decenii şi jumătate de apariție, au fost editate șaisprezece volume ale publicației, numărul 17 fiind în curs de apariție. După 1990, seria „Cercetărilor Numismatice” a făcut un salt calitativ nu numai în ceea ce privește schimbarea formatului, dar și conținutul și diversitatea materialelor sau calitatea tiparului.
Domeniile în care au fost până în prezent cantonate articolele şi recenziile apărute în „Cercetări Numismatice” sunt: numismatica de la cea antică la cea contemporană, medalistica şi sigilografia, metrologia, heraldica şi genealogia, faleristica, gliptica, filatelia.
În viitoarele volume „Cercetări Numismatice” ne propunem să publicăm: studii şi cercetări originale, cronici de descoperiri, recenzii sau note care să aducă în atenţie contribuţiile de specialitate de ultim moment.