Guvernul maghiar a iniţiat marţi, 28 martie, un proiect de lege prin care urmăreşte modificarea legii învăţământului, în sensul că, instituţii de învăţământ superior străine pot funcţiona în Ungaria numai dacă există o convenţie bilaterală în acest sens între cele două ţări şi unitatea de învăţământ străin funcţionează şi în ţara respectivă. Potrivit specialiştilor, este mai mult decât evident că, prin acest demers legislativ, se doreşte ca Universitatea Central Europeană (CEU) susţinută de miliardarul George Soros să fie obligată să se retragă din Ungaria, întrucât prestigioasa universitate nu îndeplineşte niciuna dintre cele două condiţii necesare.
Secretarul de stat al Ministerului Resurselor Umane care răspunde şi de problemele învăţământului, Palkovics László, într-o conferinţă de presă susţinută în a doua zi, a declarat că guvernul nu a elaborat un proiect de lege cu dedicaţie, dar este obligat să verifice condiţiile şi calitatea învăţământului din Ungaria. El a dat ca exemplu anumite probleme de ordin administrativ pe care inspectorii guvernamentali le-au găsit în funcţionarea unor instituţii, însă toate aceste probleme s-au regăsit la CEU.
Reacţia mediului academic şi a presei a fost foarte promptă şi hotărâtă. Lovász László, preşedintele Academiei de Ştiinţe Ungare, a declarat pe site-ul instituţiei că: „Este important ca CEU să continue să existe. CEU este o instituţie internaţională şi un centru ştiinţific foarte important. Este bine că funcţionează la Budapesta. Este foarte important să rămână împreună comunităţile de învăţământ şi de cercetare, atelierele profesionale, echipele de cercetători, viaţa ştiinţifică.” Totodată, s-a oferit să medieze între Guvern şi CEU. Magyar Bálint, fostul ministru liberal al învăţământului, a formulat o opinie şi mai dură: „Politica lui Orbán Viktor, (prim-ministrul Ungariei n. r.) de când a ajuns la putere, nu are alt scop decât desfiinţarea instituţiilor autonome, astfel încât situaţiile de autonomie să-l transforme în relaţia patron-client, în care instituţiile şi oamenii sunt subiecţii şantajului.” Potrivit opiniei lui Magyar, acest proiect de lege face parte din şirul de măsuri prin care tot învăţământul superior se subordonează guvernului. Orbán a sperat că noua administraţie Trump va tolera ca universitatea să fie alungată printr-o lege autocrată, croită special pentru CEU.
Fostul ministru al finanţelor, preşedintele partidului Mişcarea Ungaria Modernă, Bokros Lajos, cel care este profesor la CEU a declarat pentru cotidianul „Népszava”: „Guvernul Ungariei reprezintă opinii diametral opuse cu CEU în toate problemele importante. Un efect colateral al acestei situaţii, deloc de neglijat, (din partea guvernului n. r.) este permanentizarea atacurilor la adresa lui Soros, antisemitismul de-abia mascat, xenofobia vecină cu fascismul, ura faţă de diferenţa etnică sau culturală.”
Fostul ministru de externe a Ungariei, şi el profesor la CEU, Balázs Péter a declarat că, în opinia sa, scopul guvernului nu este distrugerea instituţiei de învăţământ, ci un atac furibund împotriva finanţatorului acestuia, George Soros. Opinează că aceasta retorică va umple spaţiul public şi comunicaţia partidului de guvernământ Fidesz până la alegerile parlamentare din 2018. Este o strategie greşită – spune Balázs – pentru că astfel guvernul a deschis un nou front împotriva unui pretins inamic, care până acum nu a făcut nimic rău Ungariei, ba dimpotrivă, a sprijinit această ţară.
Nu a întârziat să apară nici reacţia ambasadei SUA din Budapesta: David Kostelancik, însărcinatul cu afaceri al ambasadei a dat un comunicat în care își exprimă îngrijorarea față de demersul legislativ al guvernului şi subliniază că CEU este o instituţie de învăţământ care are acreditare şi în SUA şi în Ungaria, este o instituţie cu o reputaţie excelentă atât în Ungaria cât şi peste tot în lume, este un centru important a translibertăţii din regiune. Kostelancik a arătat totodată că Statele Unite nu este de acord cu nicio măsură care periclitează independenţa instituţiei, care se bucură de un sprijin bipartit puternic în guvernul american.
Michael Ignatieff, rectorul CEU crede că o demonstraţie de stradă în favoarea apărării instituţiei ar reprezenta un risc inutil, însă a anunţat studenţii universităţii că azi, 30 martie, va pleca în Statele Unite ale Americii să îi informeze pe legiuitori şi presa în privința situaţiei din Ungaria. Este de părere că preconizata lege este inacceptabilă pentru CEU. Înainte de a pleca, Ignatieff s-a întâlnit cu secretarul de stat Palkovics László,, însă nu este mulţumit de discuţiile purtate și crede că reprezentantul guvernului nu înţelege importanţa şi consecinţele adoptării unei astfel de legi.
Primarul oraşului Vilnius, Remigijus Simasius, fost student al CEU, a oferit gazduire pentru CEU în capitala Litvaniei, în cazul în care guvernul maghiar nu va face posibilă funcţionarea instituţiei la Budapesta.
Interesant, că nu toate reacţiile internaţionale au fost negative la iniţiativa guvernului maghiar. Fostul prim-ministru a României, Victor Ponta într-o postare de facebook a apreciat acest demers legislatuiv ca „foarte bună” şi „corectă”. A scris că se gândeşte ca să depună şi el un astfel de amendament la legea învăţământului din România. După cum este cunoscut, în ţara noastră funcţionează două instituţii de învăţământ superior finanţat de mare parte din Ungaria. Universitatea Sapientia cu 18,4 miliarde de forinţi anual (57.691.102 euro) şi Universitatea Reformată Partium – prin Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului – cu aproximativ 1,6 miliarde de forinţi anual (48 284 943 euro) aşa cum a arătat recent portalul Átlátszó Erdély. Ambele universităţi funcţionează doar în România şi nu există o convenţie bilaterală româno-maghiară privind sprijinul interguvernamental pentru funcţionarea acestora.
CEU a fost înfiinţată în 1991 la Budapesta. Este o Universitate particulară, finanţată de mai multe asociaţii şi fundaţii, principalul sponsor fiind George Soros. Este acreditată atât în Ungaria, cât şi în SUA, dar nu desfăşoară activitate de învăţământ decât în Ungaria. Asigură învăţământ postgradual în domeniile filologiei şi ştiinţelor sociale, drept, economie etc. Majoritatea programelor sunt printre primele 200 în lume, dar sunt şi programe care au intrat în top 50.
Universitatea este condusă de Senat, care este ales de către Consiliul de administraţie. Rectorul CEU este desemnat de către preşedintele Ungariei.
În prezent, funcţii politice și manageriale importante sunt ocupate de absolvenţi ai acestei universităţi, care lucrează în aproape 100 de ţări ale lumii.
Székely Ervin