Judeţele Constanţa şi Tulcea se află pe ultimele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul cererilor depuse de fermieri pentru a încasa subvenţiile plătite pe acest an în agricultură. Autorităţile atrag atenţia că termenul limită pentru depunerea formularelor este 15 mai.
Cele două judeţe din Dobrogea se pare că au un specific local, spune Florin Stăneaţă, director adjunct al APIA Tulcea.
Florin Stăneaţă: „Avem judeţe care au 65-69% cereri primite la acest moment, iar noi 53%, mai e Constanţa cu 52% sub. noi. Probabil o fi un specific local. Totuşi ţara se mişcă şi noi nu mişcăm. Şi aici sunt probleme, pentru că domnul ministru ia un grafic şi ne sună zilnic: Tulcea şi Constanţa, suntem pe ultimele locuri, ce să facem”?
Pe lângă obiceiul fermierilor de a lăsa pe ultima săptămână înregistrarea cererii unice de plată, ar mai fi şi dezinteresul primarilor pentru realizarea amenajamentelor pastorale. În lipsa acestora, pe islazul comunal păşunile nu mai pot fi concesionate crescătorilor de animale, însă aceştia ar avea totuşi un avantaj, mai spune directorul adjunct al APIA Tulcea.
Florin Stăneaţă: „Apelăm şi la un artificiu, în sensul în care îi aşteptăm pe cei care au păşune cu animalele, automat, odată cererea închisă pe animale, ea poate fi adăugată pe o suprafaţă de teren, mai câştigăm două săptămâni, adică între 15 mai şi 31, adică se pot aduce adăugiri cererii de plată iniţiale după data de 15 mai până la 31”.
Anul trecut, valoarea subvenţiei a fost de circa 100 de euro pe hectar, însă pentru acest an valoarea sprijinului nu s-a stabilit încă/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 mai)