În mai multe ţări importante din lume, anul 2017 este un an electoral, iar presa internaţională nu uită să sublinieze asta. După alegerile prezidenţiale din Franţa, Coreea de Sud este cea care atrage atenţia jurnaliştilor.
Încă dinaintea confirmării rezultatelor, ziarul coreean „The Korea Times” a luat în consideraţie estimările sondajelor de opinie şi a titrat: „Moon Jae-in, preşedinte ales”. Potrivit sondajului pomenit în acelaşi ziar, „Moon îşi adjudecase 41,4% din sufragii, în vreme ce contracandidatul său, liderul Partidului Libertăţii din Coreea, se clasase în urma lui, cu 23,3% din estimări”. Părând să se amestece în politica sud-coreeană, principala publicaţie nord-coreeană, „Rodong Sinmun”, le cerea sud-coreenilor „să nu-i voteze pe conservatori”, subliniind că „înlăturarea lor va duce la o nouă politică şi la o nouă viaţă în Coreea de Sud”.
Încheiate duminică, alegerile prezidenţiale din Franţa încep să-şi arate urmările. Din ziarul „Le Monde” aflăm că „fostul premier francez, Manuel Valls, a anunţat că va fi candidatul majorităţii prezidenţiale la alegerile parlamentare din iunie şi că doreşte să se înscrie în partidul preşedintelui Emmanuel Macron, „Republica în Marş”. „Doresc reuşita lui Emmanuel Macron”, ar fi subliniat Valls potrivit aceluiaşi ziar. Dar, într-un alt cotidian francez, „Le Figaro”, „purtătorul de cuvânt al partidului lui Macron afirma că fostul premier nu este înscris pe listele partidului, dar mai are la dispoziţie două zile ca să o facă”.
Să ne îndreptăm însă înspre estul Europei, unde Rusia pare să fie din nou în prim-plan. Mai întâi, este vorba despre nişte controverse legate de posibila execuţie a unui spion rus de către oameni ai Statului Islamic. Ziarul israelian „The Jerusalem Post” informeză că „militanţi ai Statului Islamic au lansat pe Internet imagini video cu execuţia unui presupus spion rus”. Informaţia este transmisă şi de alte ziare, precum britanicul „The Daily Mirror” sau cotidianul egiptean „Al-Ahram”. Dar ziarul moscovit „Kommersant” publică o declaraţie a Ministerului rus al Apărării, în care se subliniază că „toţi militarii forţelor armate din Siria sunt în viaţă, sănătoşi şi îşi îndeplinesc sarcinile. Condamnăm mjloacele de informare în masă care lansează regulat informaţii numai din dorinţa de a atrage audienţă”. Să nu uităm însă că, „pe 9 mai, Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei, la o zi după ce restul Europei a sărbătorit acelaşi eveiment”, după cum remarcă săptămânalul american „Newsweek”, care subliniază totodată că, „din cauza tensiunilor datorate crizelor din Ucraina şi din Siria, liderii vest-europeni nu au mai asistat la parada organizată la Moscova cu această ocazie”. Dar 9 mai a marcat şi Ziua Europei, iar ziarul italian „Le Repubblica” este optimist: „Victoria lui Macron la preşedinţia Franţei este încurajarea noastră în vederea unei Europe mai bune”, scrie ziarul. La fel de optimist este şi cotidianul spaniol „El País”, care subliniază: „A sosit momentul să facem din Uniunea Europeană o putere capabilă să apere interesele şi principiile cetăţenilor. Avem sarcina colectivă de a acţiona şi de a ne asuma această responsabilitate”.
(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)