Vizita Suveranului Pontif în Parlamentul European, care a suscitat atât dezbateri, cât şi curiozitate, este comentată de presa internaţională. Vizita Papei Francisc la Strasbourg, un tur de forţă fără precedent şi cea mai scurtă călătorie pontificală din istorie, titrează Corriere della Sera. Pentru Le Monde, „Biserica Catolică se consideră pe deplin implicată în construcţia europeană”. Papa „este imprevizibil şi nu se supune total codurilor diplomatice”, crede Liberation. Această vizită ar trebui să dea startul reconcilierii, deoarece „Vaticanul a virat de vreo 15 ani spre euroscepticism”, în urma „bătăliilor aprinse pe seama tratatului constituţional şi a nemenţionării în el a moştenirii creştine”, opinează ziarul francez. Uniunea Europeană este ‘îmbătrânită şi epuizată’, a afirmat Papa, notează EU Observer. Papa Francisc a criticat modul în care UE îşi tratează propriile instituţii şi imigranţii. Primul Papă neeuropean în 1.200 de ani a transmis un mesaj sobru şi preocupant celor peste 700 de eurodeputaţi, scrie The Guardian. „Nu putem permite ca Mediterana să se transforme într-un vast cimitir. Ambarcaţiunile care sosesc zilnic la ţărmurile Europei sunt pline cu oameni care au nevoie de ajutor”, a avertizat Papa, citat de New York Times. El a atenţionat, totodată, că Uniunea se confruntă cu o neîncredere din ce în ce mai mare din partea cetăţenilor. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta în plenul Parlamentului European un plan în valoare de 300 de miliarde de euro, pentru reactivarea economiei, pentru evitarea unei a treia recesiuni, scrie ABC. Banii vor fi destinaţi proiectelor de interes european din sectoare precum transportul, energia sau economia digitală.
Relaţiile dintre Occident şi Rusia rămân o preocupare a comentatorilor şi analiştilor. Într-un interviu acordat ziarului Der Spiegel, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a atenţionat că „Peninsula Crimeea va rămâne o sursă de conflict”. Oficialul german a avertizat, de asemenea, că liderii ar trebui să îşi atenueze retorica faţă de Rusia. În Europa Centrală, guvernele sunt prinse la mijloc, regiunea este geografic, economic şi politic captivă în disputele dintre UE şi Rusia, subliniază Stratfor. 113 miliarde de euro înseamnă costul sancţiunilor şi a scăderii preţului petrolului, pentru Rusia, remarcă EUObserver. Franţa a anunţat suspendarea sine die a contractului său cu Rusia pentru livrarea navelor Mistral, titrează Le Figaro. Rusia va aştepta răbdătoare, şi va acţiona în conformitate cu contractul, dă replica Moscow Times. Rusia îşi vrea imperiul înapoi, crede faimosul economist Nouriel Roubini, citat de Forbes.
Revista National Geographic a ales Maramureşul în topul celor mai bune 20 de destinaţii de vacanţă pentru 2015, alături de Corsica, Columbia, Peru, Japonia, Tunisia, India, Jamaica, Argentina sau Australia. În istoricul ţinut al Maramureşului, dealurile sunt pline de viaţă, în moduri de mult uitate în altă parte în Europa. În acest colţ îndepărtat din nord-vestul României, viaţa se desfăşoară în funcţie de anotimp, vreme şi tradiţie. În văile cu râuri şerpuitoare şi câmpii pline de căpiţe de fân, viaţa se scurge aşa cum a curs sute de ani. National Geographic aminteşte şi bisericile de secol 17 şi 18, incluse în patrimoniul UNESCO, care spun poveşti despre credinţă şi glorie, sfinţi şi păcătoşi, păcate şi pedepse, prin picturile încă vii pe pereţii din lemn. Multe dintre crucile de lemn, colorate, din Cimitirul Vesel de la Săpânţa sunt inscripţionate cu epitafuri vesele, scrise în versuri, care sfidează moartea şi, prin urmare, celebrează nemurirea, scrie National Geographic.
Cristina Zaharia – RADOR