La 1 decembrie s-au împlinit 15 ani de la inaugurarea hotelului Burj al-Arab, situat în Dubai, în Emiratele Arabe Unite, fiind considerat cel mai luxos hotel din lume şi singurul încadrat neoficial la categoria „şapte stele”.
Hotelul este situat pe o insulă artificială, la 280 m depărtare de plaja Jumeirah, fiind legat de țărm printr-un pod suspendat curbat. Centrul oraşului Dubai se află la circa 15 km distanţă de hotel.
Numele iniţial – Dubai Chicago Beach Hotel – își are originile în numele companiei Chicago Bridge & Iron Company, care la un moment dat se ocupa cu administrarea utilajelor de extragere a petrolului în acea zonă. Această denumire a fost folosită în faza de construcție a hotelului până când șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, patronul concernului Jumeirah, a anunțat noul nume – Burj al-Arab („Turnul Arabilor”).
Construcţia a fost începută în anul 1994, după planurile arhitectului britanic Tom Wright, iar de realizarea stabilimentului s-a ocupat firma de arhitectură Atkins – lucrările fiind coordonate de inginerul canadian Rick Gregory, firma sud-africană de construcţii Murray & Roberts şi Al Habtoor Engineering.
În total, construcţia hotelului a implicat 3000 de companii şi contractori, respectiv 250 de designeri din Marea Britanie, SUA şi Dubai, iar pe şantier au lucrat circa 3500 de muncitori.
La realizarea construcţiei s-au folosit peste 70.000 de m3 de ciment și 9.000 de tone de oțel, iar costul total s-a ridicat la aproximativ 1,6 miliarde dolari SUA.
Numai pentru pentru realizarea insulei artificiale şi a fundaţiei – 230 de piloni din beton, înfipți în nisip la 40 de metri adâncime, care fixează fundația formată din roci masive și beton – au fost necesari aproape trei ani, iar clădirea propriu-zisă a fost înălțată în mai puțin de trei ani.
Inaugurarea Burj al-Arab a avut loc la 1 decembrie 1999, fiind, la acel moment, şi cel mai înalt hotel din lume, având o înălţime de 321 de metri. Între timp el a ajuns pe locul al treilea în acest clasament, fiind devansat de alte două hoteluri construite tot în Dubai, JW Marriott Marquis Dubai, înalt de 355 de metri – 77 de etaje, inaugurat în anul 2012 şi de Rose Rayhaan, cu o înalţime de 333 de metri – 72 de etaje, inaugurat în anul 2007.
De asemenea, în acest moment se află în construcţie alte două hoteluri de lux care urmează să depăşească în înălţime Burj al-Arab, Krrish Square Tower 1, la Colombo, în Sri Lanka, prevăzut cu o înălţime de minim 420 de metri – 105 etaje, a cărui inaugurare este anunţată pentru anul 2016 şi Ryugyong Hotel, construit la Phenian, în Coreea de Nord, proiectat cu o înălţime de 330 de metri.
Clădirea Burj al-Arab are o formă de velă, fiind inspirată de pânzele ambarcaţiunilor locale – „dhows”. Ca fapt divers, lângă Burj al-Arab se află un alt hotel de 5 stele – Jumeirah Beach Hotel – care are forma unui val.
Dacă exteriorul Burj al-Arab este expresia unei arhitecturi ultramoderne, interiorul, proiectat de designerul Khuan Chew, este o combinație luxoasă de stiluri occidentale și orientale. Nu mai e nevoie să precizăm că la interior s-au folosit cele mai scumpe şi mai bune materiale: covoare comandate în Africa de Sud şi India, marmură din Brazilia şi Italia, candelabre din Marea Britanie şi uşi de lemn din Dubai. Apropo de marmura Statutario, utilizată pentru pereţi şi podele, aceasta este aceelaşi tip de marmură folosită de Michelangelo pentru celebrele sale sculpturi.
Dealtfel Burj al-Arab este decorat cu nu mai puţin de 30 de tipuri de marmură care acoperă, în total, aproape 24000 m2, din care 10000 m2 la podelele din apartamente şi lifturi şi 23000 m2 în spaţiile publice. La interior s-au mai folosit 43446 m2 de sticlă şi aproximativ 1790 m2 de foiţă de aur de 24 k pentru decoraţiuni.
Stabilimentul îşi uimeşte oaspeţii încă de la intrare cu un atrium imens de 180 metri înălțime. Aici, lobby bar-ul dispune de o fântână arteziană, unde jeturile de apă ajung până la 30 m.
Hotelul dispune de 202 camere de tip Suite, care sunt dispuse pe 26 de etaje, fiecare nivel având propria recepţie.
Camerele Deluxe Suite au suprafaţă de 170 m2, cu o amenajare ultra-luxoasă. Spaţiul este alcătuit dintr-un hol, dormitor, baie şi living, amenajate la cele mai înalte standarde. Deluxe Suite dispune de aer condiţionat în toate încăperile, iar în living dispune de un perete de sticlă de unde se poate admira minunata panoramă a golfului arab.
Baia este placată cu marmură şi dispune de jacuzzi, duş separat, ornamente din aur, precum şi produse de igienă ale mărcilor Hermes – pentru domni – şi Kelly Caleche – pentru doamne. Camerele mai au facilităţi multimedia de cea mai înaltă tehnologie şi acces la internet, precum şi serviciu Butler non-stop la dispoziţie.
Camerele de tip Panorama Suite, dispun în plus faţă de Deluxe Suite de un perete de sticlă în living pe 2 etaje, de unde se poate admira panorama golfului arab, în rest au aceleaşi dotări şi facilităţi.
Cele mai mici preţuri în această perioadă sunt până în 20 decembrie – 892 de euro pe pe noapte cazare plus mic dejun în Deluxe Suite şi 1012 euro în Panorama Suite, iar în vârf de sezon tarifele ajung la 1179, respectiv 1309 euro/noapte.
Hotelul dispune şi de un două tipuri aparte de camere – The Royal Suite, situate la etajul 25, fiecare în suprafaţă de 780 de m2, care costă circa 12000 euro/noapte fiind totuşi, la acest capitol, doar a 12-a cea mai scumpă suită de cazare din lume.
Să spunem şi că hotelul este preferat de turiştii asiatici, circa 25 % dintre vizitatori provenind din China.
Hotelul dispune de 8 restaurante şi baruri. Astfel, mesele se pot servi fie în restaurantul Al Muntaha, situat la 200 m altitudine, cu o panoramă deosebită asupra Dubai-ului şi a golfului arab, fie în restaurantul Al Mahara situat în adâncul marii.
Alte specialităţi culinare alese internaţionale şi cu specific al Orientului Mijlociu se pot savura în restaurantul Al Iwan, iar produse tradiţionale ale bucătariei mediteraneene pot fi degustate în restaurantul Majlis Al Bahar situat pe plaja hotelului.
Burj al-Arab mai dispune şi de piscină cu Poolbar precum şi de un cafe-restaurant, iar la etajul 18 se găseşte un centru Spa Assawan cu jacuzzi, băi, saloane de frumuseţe, precum şi o ofertă de prima clasă în tratamente Spa, cu noutăţi de ultimă oră.
Clienţii hotelului beneficiază de serviciul de majordom non-stop şi de servicii concierge și de transfer și acces la plaja privată, dotată cu umbrele de soare și șezlonguri confortabile.
Burj Al Arab oferă, de asemena, acces nelimitat la activitățile sportive de apă de la Wild Wadi Waterpark, aflat la doar 5 minute de mers pe jos, de cealaltă parte a podului care face legătura cu insula.
La Burj al-Arab lucrează peste 1600 de persoane din 75 de ţări, raportul staff/apartament fiind de 8:1, printre cele mai ridicate din lume.
Fiecare oaspete al hotelului primeşte, pe durata şederii, un iPad aurit de 24 k, pentru uz personal, care include si un ghid digital al hotelului (restaurante, modalităţi de relaxare etc.).
Există informaţia că un turist, probabil extrem de bine dotat financiar, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, a fost atât de fascinat de Burj al-Arab, încât a făcut check-in-ul într-o oarecare zi, iar abia după şapte ani şi-a „amintit” să facă şi check-out-ul. Vă lăsăm pe dumneavoastră să calculaţi costul total al sejurului …
Foto: http://www.jumeirah.com
Video: Youtube
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=yvUbza_QQ2c[/youtube]