Partidul Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democrată) din Ungaria condus de fostul premier al Ungariei, Gyurcsány Ferenc a început strângerea de semnături pentru o modificare legislativă, în sensul ca cetăţenii maghiari cu domiciliul în alte state să-şi piardă dreptul de vot în Ungaria. Despre motivele acestui demers ne spune în interviul acordat în exclusivitate pentru RADOR, dl. Ara-Kovács Attila, membru al Comitetului Executiv de Conducere al partidului, originar din România.
R.: De ce doreşte Coaliţia Democrată să retragă dreptul de vot al cetăţenilor maghiari cu domiciliul în afara Ungariei?
Ara-Kovács Attila: Înainte de ’89 în Ungaria a existat practic o unanimitate în ceea ce priveşte sprijinul pentru acordarea drepturilor individuale şi colective ale maghiarilor de dincolo de graniţe, înţelegând prin aceasta şi o autonomie lărgită. În măsura în care extrema dreapta maghiară (din Ungaria n.r.) a început să monopolizeze acest subiect şi cumva „s-a cocoţat” pe maghiarii de pe dincolo de graniţe, a început să crească numărul celor care au devenit mai reticenţi, dar încă de pe atunci au încercat să-şi refuleze nemulţumirile. În acelaşi timp aceşti oameni (nemulţumiţi cu retorica naţionalistă a partidelor maghiare de extremă dreapta în ceea ce priveşte pe maghiarii de dincolo de graniţe nr.) au urmărit cu simpatie acele partide maghiare de dincolo de graniţe, care au conştientizat că posibilităţile lor nu izvorăsc de la partidele antieuropene şi de extremă dreapta, ne referim aici la Fidesz (partidul de guvernământ din Ungaria, condus de Orbán Viktor n. r.), ci de la acele partide – româneşti, slovace, sârbe, croate etc. – cu care, intrând în coaliţii pot obţine drepturi reale, pot realiza o autonomie lărgită pentru ei. Un rol foarte apreciat l-a condus şi UDMR, care însă azi trădează cu uşurinţă interesele maghiarilor din România şi s-a declasat, ajungând un complice al Fidesz-ului. Toate aceste lucruri s-au soldat cu consecinţe serioase, pe care un partid democratic, care nu doreşte să manipuleze cetăţenii, ci care pregătit să le urmărească interesele, aşa cum este Coaliţia Democrată, nu le poate evita. Având în vedere procesul descris mai sus, majoritatea cetăţenilor din Ungaria consideră că dreptul de vot al celor de dincolo de graniţe nu serveşte intereselor şi aspiraţiilor lor europene, ci are ca și consecinţă distrugerea completă a democraţiei, şi prin această măsură – invocând printre altele şi maghiarii de dincolo de graniţe – se încearcă să se legitimeze un sistem corupt în totalitate, creat de Fidesz.
R.: De ce a iniţiat Coaliţia Democrată această strângere de semnături? Ce aşteptaţi de la această campanie?
Ara-Kovács Attila: Abordând acest subiect încercăm să demolăm zidul tabu-urilor care până în prezent a caracterizat tematica maghiarilor de dincolo de graniţe. Nu ascundem, scopul nostru politic este să schimbăm fundamental situaţia politică maghiară balcanizată. Lucrurile nu mai pot continua astfel, iar schimbarea dorită de noi înglobează şi o relaţionare mult mai sinceră şi raţională faţă de dreptul de vot al celor de dincolo de graniţe. Nu dorim să luăm cetăţenia (maghiară n. r.) nimănui, dar nu suntem dispuşi să tolerăm în continuare să ne decidă soarta cei care nu au nicio legătură cu viaţa noastră cotidiană. Cu atât mai mult, nu dorim acest lucru, cu cât sistemul instituţional a democraţiei este lezat zilnic în Ungaria, iar maghiarii de dincolo de graniţe sunt folosiţi pentru acoperirea sau pentru legitimarea abuzurilor comise de Guvernul Orbán.
R.: Cum vede Coaliţia Democrată politica naţională a guvernului maghiar actual, precum şi modul în care Fidesz se raportează la comunităţile maghiare de dincolo de graniţele Ungariei?
Ara-Kovács Attila: Fidesz nu are politică naţională. Are politică de forţă în care maghiarii de dincolo de graniţe reprezintă – în cel mai strict sens al cuvântului – niște consumabile. În mod curios preşedintele parlamentului ungar (membru fondator Fidesz n.r.) Kövér László în anul 2005 a văzut cu ochi buni acest lucru. Când s-a ridicat problema acordării dublei cetăţenii – deci nu era vorba despre drept de vot, ci doar despre cetăţenie – pentru maghiarii de dincolo de graniţe a văzut bine aceste lucruri şi a declarat: „este o iniţiativă iresponsabilă, condamnată la eşec, care nu va aduce niciun folos”. A mai adăugat că, acordarea cetăţeniei maghiare celor de dincolo de graniţe s-ar solda cu consecinţe inimaginabile pentru naţiune, pentru că atunci tinerii de dincolo de graniţe și-ar părăsi definitiv locurile lor natale. Politica de forţă a Fidesz față de acei maghiari originari din alte state care trăiesc în Ungaria i-a transformat în ostatici politici, iar pe acei maghiari care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei, fie ei în Noua Zeelandă, Venezuela, Transcarpatia sau în Ardeal îi privesc ca pe niște prostituaţi politic. Susţinătorii Fidesz – indiferent unde trăiesc în lume – pot „mulţumi” partidului lor că dreptul de vot al celor de dincolo de graniţe nu mai poate beneficia de sprijinul sincer a majorităţii din Ungaria. Antidemocratismul legii noastre electorale a compromis drepturile omului privind minorităţile maghiare de dincolo de graniţe, a devalorizat argumentele în favoarea autonomiei, a expus comunităţile maghiare trăitoare în Ardeal şi în alte părți pornirilor naţionaliste ale majorităţilor de acolo. În plus, a corupt partide politice ale celor de dincolo de graniţe, iar pe cei care nu au fost de acord să accepte oferta de nerefuzat al lui Orbán Viktor i-a transformat în duşmani. Aşa este Híd-Most în Slovacia. În ărezent, în timp ce în Europa graniţele s-au dărâmat, din punct de vedere sufleteşte, un maghiar din Ungaria este mai departe de un cetăţean maghiar care trăieşte în străinătate ca oricând în istorie.
Autor: Székely Ervin, RADOR