Anexarea Peninsulei Crimeea, criza ruso-ucraineană, în ansamblu, şi situaţia economică a Rusiei au fost teme centrale ale discursului despre starea naţiunii, susţinut, astăzi, în faţa parlamentului de preşedintele Vladimir Putin. Liderul de la Moscova a apărat fără rezerve reunificarea Peninsulei Crimeea şi a Sevastopolului, act pe care l-a descris drept „un moment istoric”. Cu detalii corespondentul Radio România Actualităţi Alexandru Beleavschi.
Reporter: În deschiderea mesajului său anual către naţiune, preşedintele Vladimit Putin a dat de înţeles, odată în plus, că unirea Crimeii cu Rusia este definitivă. El a reiterat că aceasta a fost urmarea referendumului în care locuitorii peninsulei s-au pronunţat clar pentru unirea cu Rusia şi a deciziei parlamentului legitim al Crimeii, organizată după lovitura de stat din februarie de la Kiev, susţinută de Occident – a subliniat Putin. Plusând, liderul de la Kremlin a declarat că pentru poporul rus importanţa acestui eveniment istoric depăşeşte aspectele politice şi strategice, Crimeea fiind locul unde a primit botezul cneazul Vladimir, cel care i-a creştinat pe ruşi.
Vladimir Putin: Aici se află izvorul spiritual al constituirii naţiunii ruse şi a statului rus centralizat. Pe acest tărâm al spiritualităţii strămoşii noştri au avut pentru prima dată şi pentru totdeauna conştiinţa faptului că sunt un singur popor. Pentru Rusia, Crimeea şi Sevastopolul au o uriaşă însemnătate civilizaţională şi sacrală, la fel ca Muntele Templului de la Ierusalim pentru adepţii islamului şi iudaismului şi aceasta va fi atitudinea noastră de acum înainte şi pentru totdeauna. Pe de altă parte, liderul rus a declarat că presiunile şi sancţiunile nu vor determina Moscova să urmeze orbeşte politica occidentală faţă de Ucraina, lăsând însă să se înţeleagă că Rusia nu va recunoaşte secesiunea Donbasului.
Realizator: Pe ruşi îi aşteaptă vremuri grele – a mai declarat Vladimir Putin – pe fundalul dificultăţilor economice create de sancţiunile occidentale. Preşedintele rus a anunţat, printre altele, că o soluţie de ieşire de impas ar fi amnistierea totală a celor care-şi repatriază capitalurile.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie