Beneficiile consumului de dovleac pentru sănătate

Consumul de dovleac are o serie de efecte benefice asupra organismului, susţin experţi britanici în domeniul sănătăţii. Dr.Seth Rankin, fondatorul Clinicii Doctors din Londra, susţine că dovleacul este bogat în fibre, ceea ce conferă o senzaţie îndelungată de saţietate. „Fibrele sunt importante pentru un sistem digestiv sănătos. Vestea bună este că 100 de grame de dovleac conțin 0,5 g fibre şi o cantitate mică de calorii. Persoanele care doresc să piardă în greutate pot mânca dovleac în voie, în loc să-și amăgească foamea cu alimente nesănătoase”, susţine dr. Rankin. Dovleacul este bogat în potasiu – conţine mai mult decât bananele, ceea ce îl face excelent pentru consum după antrenamente pentru a restabili electroliţii. Este, de asemenea, util pentru vedere şi sistemul imunitar. Beta carotenul conţinut de acesta, responsabil pentru culoarea portocalie caracteristică, este transformat de organism în vitamina A. O sută de grame de dovleac furnizează 170% din vitamina necesară pentru starea bună de sănătate a ochilor, mai ales iarna, dar şi antioxidanţii utili pentru vedere luteină şi zeaxantină. Cantitatea mare de vitamina A din dovleac şi vitamina C întăreşte sistemul imunitar în timpul sezonului de viruşi şi gripă. Dovleacul este bogat în aminoacizi, în special triptofan, important pentru producere hormonului serotonină, responsabil de starea bună de spirit. Serotonina joacă un rol important şi în reglarea somnului, astfel încât dovleacul consumat la cină poate oferi un somn de calitate şi relaxare completă noaptea. Conţinutul de fitosterolil din dovleac contribuie la reducerea colesterolului „rău“, periculos pentru inimă. Dovleacul ne ajută şi să ne menţinem tinereţea, această proprietate datorându-se betacarotenului. În afară de faptul că protejează ochii, antioxidantul protejează pielea de razele ultraviolete care o îmbătrânesc./ddaniela

www.novini.bg – 17 noiembrie