Aproape 50 de medicamente pentru boli rare au fost introduse, în ultimii trei ani, pe lista de compensate şi gratuite, a declarat, în cadrul unei conferinţe de specialitate, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului. În România, se estimează că peste un milioane de oameni suferă de astfel de boli.
Nicolae Fotin: „Deschiderea listei de compensate a început cu medicamente care se adreseză pacienţilor cu boli rare, 17 molecule deodată. Au fost evaluate în anii ulteriori 2015, 13 medicamente, în 2016, 16, în 2017 încă două şi sunt în evaluare încă două; pentru mielomul multiplu recidivatant anterior tratat cu moleculele care există şi pentru macroglobulinemie. În curând, ajungem la 50 de medicamente pentru boli rare”.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Lidia Onofrei, a precizat că România participă cu nouă centre de expertiză la reţelele europene de referinţă pentru boli rare, iar alte 40 de unităţi din toate regiunile ţării se află în proces de acreditare. Aceste reţele sunt nişte platforme virtuale care reunesc specialişti din întreaga Europă, în vederea tratării cazurilor medicale complexe sau cu incidenţă redusă, ne-a transmis reporterul nostru, Marilena Frâncu./cpodea/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 noiembrie)