Astăzi, s-a aflat că ROMÂNIA exercită presiuni asupra liderilor UE pentru ca aceştia să-şi exprime votul pe tema speranţelor sale de a intra în Spaţiul Schengen, fără paşaport, începând de anul viitor
Bucureştiul doreşte ca restul organizaţiei să permită ei şi vecinei sale, Bulgaria, aderarea, cât mai curând, la schema fără frontiere.
Printr-o intervenţie categorică, ministrul României pentru afaceri europene a declarat că aceste ţări au nevoie acum de o decizie din partea celorlalte state membre pentru a pune capăt acestei „poveşti” care durează de un deceniu.
Cele două ţări se arată tot mai iritate de ceea ce, în opinia lor, ar fi un protecţionism din partea celorlalţi membri UE, menit să oprească strămutarea unor companii în estul Europei.
Eurocraţii afirmă că România şi Bulgaria întrunesc criteriile de aderare în zona în care se circulă fără paşaport, zonă care a fost criticată în ultimii ani din cauza unor grave anomalii în asigurarea securităţii. Dar admiterea lor a fost blocată de o serie de state membre care se tem că demersul ar fi o şansă acordată bandelor de crimă organizată care operează în cele două ţări.
Miniştrii români se plâng că sunt duşi cu vorba de o serie de capitale, fiecare dintre statele membre acuzându-se reciproc că blochează aderarea la Schengen.
Victor Negrescu (ministrul român pentru afaceri europene, n. red.) a izbucnit: „Trebuie să luăm o decizie. Toţi ne spun că trebuie să discutăm cu o altă ţară, iar noi nu ştim cu care să discutăm. Nu ştim de ce nu am putea fi acolo„. El a mai spus că ţara sa aşteaptă să aibă o „discuţie foarte sinceră” cu celelalte state membre pe tema aderării ţării în anul viitor şi, potrivit portalului EUObserver, „poate că un vot va avea totuşi loc”.
El a subliniat că vede sarcina Austriei de a găzdui preşedinţia UE, în cea de-a doua jumătate a anului 2018, ca fiind „o excelentă ocazie de a pune problema în discuţie” şi „un prilej de se lua o decizie”.
În discursul său din septembrie cu privire la starea Uniunii, preşedintele Comisiei UE, Jean-Claude Juncker, a declarat că România şi Bulgaria trebuie să intre „imediat” în zona fără frontiere.
Dar oficialii celor două ţări simt că înaintarea le este împiedicată de ţările occidentale care se tem de o strămutare în masă a companiilor în cele două ţări din Europa în care costurile sunt cele mai mici.
Un oficial a subliniat că aderarea celor două ţări este pentru unele state o „problemă foarte delicată” şi că există o „animită reţinere” din partea unora în privinţa acestei „deschideri”.
În prezent, transportul în Germania al mărfurilor produse în România durează aproximativ o săptămână, dar dacă ţara ar fi în Schengen, timpul s-ar reduce cu 20 de ore.
Articol de Nick Gutteridge, corespondent la Bruxelles
Traducerea: Alexandru Danga
DAILY EXPRESS (Marea Britanie), 11 septembrie 2017