Peste 650 de personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români și membri LSRS din peste 50 de ţări s-au reunit pe 4 ianuarie 2018, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, pentru a cunoaște și recunoaște excelența academică românească din toate colțurile lumii. Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a sărbătorit totodată și 9 ani de activitate.
Rareș Răducanu, președinte LSRS, a vorbit despre importanta majora a repatrierii valorilor romanesti pentru a asigura o continuitatea in transformarea democratica a Romaniei, bazata pe idealuri si valori. El a spus: ‘Prezența unui public atât de numeros și divers este în egală măsura o dovadă că România apreciază și încurajează tinerii cu rezultate remarcabile, care prin devotament și entuziasm, promovează România în toate colțurile lumii. Dar pentru a aduce o reală contribuție în dezvoltarea țării noastre este nevoie de mai mult decât promovarea de la distanță a culturii, tradițiilor, obiceiurilor și turismului românesc: aici fac referire la importanța majoră a repatrierii valorilor românești pentru a asigura o continuitate în transformarea democratică a României.’
De asemenea, George Tecușan, Secretar General LSRS, a rezumat parteneriatul dintre LSRS și Kaufland, punând accentual pe colaborarea pentru educație, pentru comunitatea de studenți și dorința de a oferi ceva mai bun celor din jur din ultimii 2 ani. Acesta a mulțumit, în numele LSRS, pentru tot sprijinul oferit pe parcursul acestui parteneriat și speranța într-o colaborare de durată cu cât mai multe initiative și proiecte de impact pentru studenții români.
Preşedintele de onoare al LSRS, Sebastian Burduja a menţionat în discursul său la obiectivele Ligii, printre care se numără întoarcerea în ţară caree trebuie să devină o opţiune accesibilă şi atractivă pentru studenţii şi absolvenţii români din străinătate. El a mai precizat că ‘Suntem pe locul doi în lume după Siria ca ritm de creştere a Diasporei, ca rată a imigrării. Sunt date ONU. Când într-o ţară cel mai mare vis al unui tânăr este să plece, avem o problemă. Când dintr-o ţară pleacă atât de mulţi şi conform sondajelor ligii peste o jumătate din absolvenţii români de studii în străinătate nu se mai gândesc la întoarcerea în România, avem o problemă. Şi mai puţin de un sfert se gândesc să revină vreodată. (…)România poate să fie prima din lume măcar la câteva lucruri. (…) Dacă sunteţi student român în străinătate sau absolvent şi aveţi gândul de a veni acasă, vă rog să o faceţi. Nu vă aşteptaţi la covor roşu, v-o spunem din proprie experienţă, nu vă aşteptaţi la multe uşi deschise. Faceţi-o pentru că este greu. Faceţi-o pentru că aici puteţi face ceva, puteţi lăsa în urmă ceva. Faceţi-o pentru că aici este acasă, că poate credeţi, ca noi, că România poate să fie prima din lume la ceva’.
Gala a continuat cu discursul consilierului prezidenţial Laurenţiu Ştefan, care a adus salutul preşedintelui Klaus Iohannis şi aprecierea acestuia pentru toţi cei care se dedică performanţei academice : ‘Domnia sa felicită conducerea Ligii Studenţilor Români din Străinătate pentru toate proiectele derulate de-a lungul anului de organizatorii acestui eveniment şi, bineînţeles, pe laureaţii acestei Gale. După cum ştiţi, preşedintele României susţine recunoaşterea excelenţei în toate domeniile, mai ales în domeniul educaţional. Am intrat de câteva zile în anul Centenarului Marii Uniri. Celebrarea Centenarului îi va aduce împreună pe românii de pretutindeni. Este momentul unor proiecte de viitor pentru România următorului Centenar, inclusiv proiecte care să îi aducă pe cetăţenii români din străinătate cât mai aproape de ţara lor, într-un spirit de unitate şi de solidaritate naţională. LSRS se poate implica în definirea priorităţilor ţării noastre pentru următorii 100 de ani. Proiectul Președintelui Klaus Iohannis, intitulat ‘România Educată’ va culmina cu o propunere de viziune și de strategie privind educația și cercetarea în România la orizontul anului 2030 și ne bazăm pe rețeaua LSRS pentru a disemina aceste documente și pentru a primi reacțiile și contribuțiile studenților români din afară granițelor’.
Premierea unor tineri de excepție. La Gala Studenților Români din Străinătate s-au oferit 7 premii și 11 mențiuni special studenților români cu rezultate excepționale:
- Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Claudia Gabriela Mitrofan (University of Cambridge, UK).
- Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Maria Bostenaru-Dan (University of Hagen, Germania) – originară din București.
- Studentul Anului din America de Nord – Eduard Dumitrescu (Clarkston University, SUA).
- Studentul Român al Anului Categoria Alte Continente – Tulia Alexandra Savulov (Universitatea Anahuac Puebla, America Latina) – originară din Arad.
- Studentul Român Erasmus al Anului – Raluca Manea (Universitatea Caroline, Cehia) – originară din București.
- Studentul Anului în România –Diana Beatrix Velicu (UMF Carol Davila, București).
- Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Ana Maria Raclariu (Harvard University, SUA) – originară din București.
Ana Maria Raclariu, câştigătoarea Marelui Premiu, a plecat la studii în Marea Britanie după absolvirea Colegiul National Mihai Viteazul în anul 2010. A ales să iși urmeze pasiunea pentru fizică, dobândită în liceu, la universitatea din Cambridge, pe care am absolvit-o în 2014 cu licența în stiințele naturii, specializarea fizică și un master în fizica teoretică și matematică aplicată. In present, urmeză doctoratul în fizică teoretică în Statele Unite ale Americii, la Harvard. Împreună cu colaboratorii ei studiază o parte din legile fundamentale dupa care evoluează universul în care traim, în special o anumită simetrie a spațiu-timpului care, printre altele, ar putea juca un rol esențial în ințelegrea naturii găurilor negre. În timpul e instructor la școala de vară de la Harvard unde a creat și predă un curs de fizică cuantică pentru elevii de liceu pasionați de fizică.
Ea afirmă: ‘Sunt onorată să primesc acest premiu și în primul rând aș vrea să mulțumesc comitetului LSRS pentru tot efortul pe care îl depun pentru a susține și promova comunitatea de studenți români din străinătate.Cu ocazia aceasta aș vrea să atrag atenția tuturor românilor de excepție care studiază în străinătate. Mulți dintre ei nu au aplicat niciodata la această competiție cu toate că merită cel puțin la fel de mult ca și mine să le fie cunoscute efortul și pasiunea pe care le investesc în ceea ce fac.’
Momente Cheie. În deschiderea evenimentului, corul Școlii de Canto Next Star Studio, ce a fost înființata sub semnatura sopranei Anca Parlog a intonat Imnul Național al României. De asemenea, pe parcursul serii, Naked Canvases, o trupă de tineri români studenți în Marea Britanie a oferit publicului momente artistice de excepție. Fiind fondata la baza de cei doi studenti pasionati de muzica Andrei Dutu si Andrei Tiu, trupa are la baza conceptul ascultarii si filtrarii muzicii prin prisma experientelor personale ale fiecaruia dintre noi, transformand fiecare melodie si mesaj muzical intr-unul propriu si unic.
În cazul în care nu ați reuşit să ajungeți la Gală, vă invităm să vizionați întregul eveniment aici. Mai multe poze se pot găsi pe pagina de Facebook LSRS.
Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Camerei Deputaților. LSRS mulțumește voluntarilor implicați în echipa de organizare și totodată gazdelor evenimentului: Dragoş Preda, co-fondator LSRS și Loredana Dascălu, voluntar LSRS. Centrului Internațional de Conferințe de la Palatul Parlamentului, care a găzduit pentru al nouălea an consecutiv Gala Studenților Români din Străinătate.
Gala Studenţilor Români din Străinătate 2018 este un eveniment organizat cu sprijinul Kaufland România – partener principal al evenimentului. De asemena, printre sponsorii evenimentului se numără și: Alexandrion,Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), Compania Transilvană de Tipar (CTT), EximBank, British Council și ERASMUS+.
Parteneri logistici: Cube Production, Silviu Pal Photography, Danube Youth Alliance, Little Bucharest Old Town Hotel, Patiseria Tineretului.
Parteneri educaționali: Institutul Bancar Român, Fundația pentru SMURD
Parteneri media: TVR Internaţional, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Rador, Agerpres, Adevărul, Caleaeuropeana.ro, Foreign Policy, Q Magazine, Ziare.com, Realitatea.net, Studentie.ro, AcademicLink, Edu-News, Online Student, DiasporaLive.ro, RomâniaPozitiva, ȘtiriONG, iQool, Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AJRP), Autentici.ro