Inflaţia anuală la finalul lui 2017 a urcat la 3,32%, raportată decembrie la decembrie. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut luna trecută faţă de noiembrie cu 0,32%. Cele mai mari majorări în decembrie au fost la ouă, la unt şi la categoria alte legume şi conserve de legume, iar ieftiniri mai semnificative s-au înregistrat la citrice şi alte fructe meridionale,şi la zahăr. Pe de altă parte, INS a comunicat tot astăzi câştigul salarial mediu nominal net din noiembrie, care s-a ridicat la 2.464 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu trei procente, iar faţă de perioada corespunzătoare din 2016 cu 13,4%. Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că cei doi indicatori trebuie priviţi în ansamblu, deoarece inflaţia erodează din câştigurile salariale.
Constantin Rudniţchi: „Avem creşteri salariale evidente. Ele sunt evidenţiate atât de statistică, dar şi de buget, cheltuielile cu personalul bugetar anul trecut au crescut cu 20%, în medie. Statistica ne arată că dacă includem şi alt tip de personal, adică personalul din sectorul economic, avem creşteri la luna noiembrie de salarii cu aproximativ 14%, dar toate aceste cheltuieli sunt ponderate, sau sunt micşorate de fapt, de creşterea preţurilor, adică de inflaţie, iar inflaţia vedem acum că anul trecut a fost de 3,3%, adică ceea ce rămâne pentru oameni în mână din creşterile de salariu, cifră care este dată tot de statistică, şi anume, o creştere de aproximativ 10%, adică inflaţia erodează veniturile, mai ales în ultima parte a anului trecut am avut o creştere a inflaţiei şi atunci se şi vede de fapt erodarea veniturilor tot mai clară în a doua jumătate a anului trecut. Sigur că totdeauna consumatorii, cetăţenii se bucură să vadă creşteri de salarii, însă în acelaşi timp ei simt atunci când merg să cumpere numite produse că aceste creşteri sunt erodate, sunt micşorate de creşterea preţurilor, iar acest lucru se întâmplă nu doar la salarii, ci şi la pensii”.
Conform datelor INS, după doi ani de inflaţie negativă, indicele preţurilor de consum anualizat la final de decembrie este cel mai ridicat din august 2013 până în prezent. Pe parcursul anului trecut cele mai importante scumpiri s-au înregistrat la ouă, cu peste 43%, la transportul aerian şi la unt cu peste 20 de procente, dar şi la energia electrică şi la fructe proaspete cu peste 10%. Ieftiniri mai semnificative au fost consemnate la abonamentele de Radio şi Televiziune, la transportul feroviar, la cartofi, zahăr şi servicii poştale. BNR prognozează o urcare a inflaţiei la peste 4% în prima jumătate anului 2018, dar şi o revenire a acesteia sub 3,5 procente, până spre finele anului. Institutul de Statistică a publicat tot astăzi şi noi date provizorii privind creşterea economică din trimestrul al treilea 2017, însă cifrele nu s-au modificat semnificativ faţă de comunicatul precedent. Astfel, INS reconfirmă creşterea PIB-ului cu 8,8% pe seria brută şi cu 8,6 procente după ce datele sunt ajustate cu elementele ce ţin de sezonalitate şi de numărul de zile lucrătoare./rduinu/atataru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 ianuarie)