Disputa dintre Varşovia şi Bruxelles se apropie de momentul adevărului. Polonia a primit termen până în 20 martie de la Comisia Europeană (CE) să găsească o soluţie pentru îngrijorările Comisiei privind independenţa justiţiei. Dacă nu se va conforma cerințelor Comisiei, atunci Consiliul European, invocând articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene poate să declare că în Polonia există riscul încălcării sistematice a valorilor UE.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, i-a informat ieri (27 februarie) pe miniştrii şi diplomaţii de rang înalt ai Consiliului European cu privire la stadiul dialogului iniţiat cu Varşovia. Politicianul a calificat drept un progres faptul că în sfârşit au demarat discuţiile de fond referitoare le reforma în justiţie, cu noul prim-ministru polonez, Mateusz Morawiecki. Acum se aşteaptă răspunsul oficial al guvernului polonez la recomandările făcute de CE. Cotidianul ungar Népszava, citând surse diplomatice, scrie că ministrul afacerilor europene Konrad Szymański nu a dat garanţii în ceea ce priveşte modificarea legilor criticate, dar a reiterat că în zilele următoare vor transmite la Bruxelles precum şi tuturor capitalelor ţărilor membre, UE o aşa-numită Carte Albă în care va fi explicată poziţia Poloniei. Potrivit lui Timmermans, în cadrul informării reprezentanţii fiecărei ţări au sprijinit atât ideea continuării dialogului cu guvernul polonez cât şi măsurile preconizate de CE. „Toată lumea a fost de acord că independenţa justiţiei este o valoare de bază a UE” – a spus Timmermans la conferinţa de presă organizată după dezbateri. Reprezentantul Ungariei, Takács Szabolcs, ministrul afacerilor europene a salutat că părţile au luat în dezbatere problemele în legătură cu care există anumite dispute. Totodată, acesta a dezaprobat ceea ce a denumit presiunile Comisiei Europene exercitate asupra unei ţări membre. Această atitudine reprezintă o poziţie moderată a Ungariei faţă de cele declarate până în prezent. Reamintim că nu demult premierul maghiar, Orbán Viktor a declarat că Ungaria va fi alături de Polonia şi va bloca votul privind eventuala retragere a dreptului de vot al acestei ţări. Michael Roth, ministrul german al afacerilor europene, și-a prezentat punctul de vedere comun franco-german şi a spus că aşteaptă rezultate concrete de la dialogul Bruxelles-Varşovia „Ceasul ticăie pentru Polonia” a exemplificat situaţia Michael Roth – scrie în ediţia sa electronică de azi cotidianul american US News. Reprezentantul Cehiei a arătat că UE are obligaţia de a verifica respectarea statului de drept în ţările membre.
Miniştrii statelor membre UE vor relua acest subiect în decurs de câteva luni. În cazul în care răspunsul Poloniei va fi unul de natură să liniştească îngrijorările exprimate de Comisia Europeană, atunci procedura prevăzută de art. 7 din Tratatul UE se va închide. În caz contrar, discuţiile vor continua în Consiliul European. Se pare că preşedinţia bulgară nu doreşte să accelereze procesul. Ministrul bulgar de externe, Ecaterina Zaharieva, a declarat după şedinţă că dialogul început între CE şi guvernul polonez reprezintă „o uriaşă îmbunătăţire a situaţiei”.
Chiar dacă – aşa cum menţionează şi The Guardian – este puţin probabil ca articolul 7 din Tratatul UE să fie aplicat faţă de Polonia, neîndeplinirea cererii CE de a scoate sistemul judiciar polonez de sub influenţa politică, ar duce la izolarea Poloniei pe plan european, ar întări adepţii condiţionării finanţărilor din fondurile de coeziune de respectarea valorilor UE şi nu în ultimul rând ar facilita adoptarea unei decizii în favoarea Europei cu două (sau mai multe) viteze, ceea ce ar afecta şi alte ţări central şi est-europene în afară de Polonia.
Autor: Székely Ervin, RADOR