LIBÉRATION (Franţa), 16 martie 2018 – În urma unei realegeri lipsite de surprize (și de concurență) în fruntea Partidului Social Democrat (PSD) pe 10 martie, Liviu Dragnea tocmai a anunțat că lucrează la un proiect de lege vizând pedepsirea tuturor persoanelor ale căror afirmații denigrează România în străinătate. În colimatorul lui Dragnea se află cu siguranță Monica Macovei. În forurile de la Bruxelles, această deputată europeană dezvăluie de o lună de zile derapajele țării sale în ce privește independența justiției. „Modificând constant legislația, Dragnea transformă România într-un paradis al corupților. Românii sunt oameni cinstiți, care au ieșit în stradă pentru a manifesta contra derapajelor puterii. Ei au scandat: «Nu suntem o nație de hoți», iar Dragnea i-a acuzat de defăimarea țării. Proiectul lui de lege reflectă un derapaj dictatorial”, se îngrijorează Macovei.
Fost ministru al justiției, Monica Macovei nu se află la prima ei luptă. În 2006 ea a abrogat o lege similară cu cea propusă astăzi de PSD. Istoria României este marcată de legi punitive care au erodat neîncetat libertatea de exprimare. O moștenire a trecutului care reiese cu regularitate la suprafață, cum a fost în 2016, când Dragnea a propus o lege similară cu cea care se pregătește astăzi, dar fără succes. „Sub comunism exista o lege care interzicea să creezi o imagine proastă țării. Ea a fost abrogată după căderea lui Ceaușescu, pentru a fi din nou instituită de PSD în 1996, sub o altă formă”, își amintește fostul ministru, adăugând: „Această lege ne-a adus numeroase condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și a împiedicat aderarea țării la UE. Au existat jurnaliști băgați la închisoare pentru că au criticat puterea.”
„Sunt realități”
Attila Biro este jurnalist de investigații la Rise Project, o platformă care a dezvăluit mai multe afaceri privindu-l pe Dragnea, și în special cea a averilor sale ascunse în Brazilia. Iar Attila Biro avertizează: „Este o amenințare la adresa libertății de exprimare. A afirma că România este o țară cu un nivel ridicat al corupției, cu siguranță în sânul clasei politice, ar putea deveni o infracțiune.” Însă, pentru Macovei, un lucru e sigur: „Dragnea nu este statul, iar a afirma că el a fost condamnat penal sau că este cercetat în anchete penale în diverse dosare, acestea sunt realități! El nu le va putea nega și nu va putea reduce la tăcere întreaga lume. Statul este poporul, nu liderii politici, care trebuie să se acomodeze cu critica în democrație”, a apreciat ea.
Deocamdată Dragnea mărește presiunea, însă se ferește să precizeze ce înțelege el printr-o „imagine proastă a țării”. Într-un moment în care condițiile de muncă pentru jurnaliștii din România devin mai rele, pericolul unui derapaj în maniera lui Erdogan în însuși interiorul UE este palpabil pentru această țară, până acum un model de integrare. Iar Macovei conchide: „Oricine ar putea să cadă sub incidența unei asemenea legi, inclusiv jurnaliștii străini!”
Articol de Irène Costelian (corespondență de la București)
Traducere: Andrei Suba