Colecții românești Platouri / Suporturi (I)

Romfilatelia continuă seria de mărci poştale Colecţii româneşti prin tematica Platouri / Suporturi (I), fiind alcătuită din șase timbre și o coliță nedantelată, pe care sunt reprezentate trivete, denumire generică pentru a desemna suporturile cu mai mult de trei picioare, precum și pe cele cu picior și cu o bază, din secolele XIX-XX. Exponatele aparțin unei renumite colecții din București, cea mai mare din lume, certificată de Guiness World Records, în anul 2016.

Noua emisiune va fi disponibilă începând de joi, 29 martie 2018, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Trivetele reprezintă acele obiecte care sunt folosite pentru protejarea suprafețelor împotriva deteriorărilor provocate de căldură, denumirea lor derivând de la numărul de picioare, cele mai multe dintre ele având trei.  La începuturi, atunci când trivetele erau folosite pentru gătit pe foc deschis, cele cu trei picioare ofereau stabilitate pe un teren cu denivelări. În schimb, prezența a patru picioare sau a mai multora, precum și a unei singure baze cu un singur picior, necesitau o suprafață dreaptă,  pentru ca obiectul așezat pe trivetă să nu se miște și să nu devină instabil.

Scopul trivetelor a fost diferit, în funcție de perioada în care acestea au fost folosite. Atunci când gătitul s-a mutat din spațiul deschis în spațiul închis, trivetele nu au mai fost folosite pentru a prepara mâncarea direct pe foc, ci pentru a proteja mesele, sau orice altă suprafață, de arsurile provocate de obiectele încinse.

Platouri_Suporturi_1_seriePe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este reprodus un suport fier de călcat.

Protecția pentru fier de călcat este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei este reprezentat platoul ornamental.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei ilustrează suportul grătar.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei ilustrează platoul cu elemente florale.

Platoul cu picior central este reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei și pe timbrul coliței nedantelate a emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 16,00 lei.

Emisiunea de mărci poștale este completată de setul de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre cu tête-bêche, minicoala de 13 timbre + 2 viniete, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă + 6 tabsuri, coliță nedantelată și colița nedantelată specială.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 210 exemplare şi este echipat cu coliţa nedantelată a emisiunii, având ataşată o manşetă ilustrată cu elemente grafice în folio aur şi setul de două plicuri „prima zi”, având ştampila „prima zi” aplicată în clar, în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 210.