Numărul companiilor aeriene străine de pe lista neagră a Uniunii Europene a ajuns, astfel, la 308. Executivul de la Bruxelles a precizat să sunt şapte companii libiene vizate de această măsură, iar comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a explicat că, în contextul recentelor evenimente din Libia, autoritatea de aviaţie civilă a acestei ţări nu mai este în măsură să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale în ce priveşte securitatea. Prioritatea mea este să garantez securitatea pasagerilor, care nu este negociabilă, a subliniat comisarul Violeta Bulc. Nicio companie aflată până în prezent sub interdicţie nu a fost retrasă de pe lista neagră a Uniunii Europene, însă comisarul a ţinut să evidenţieze unele progrese realizate de o serie de ţări precum Filipine, Sudan, Mozambic şi Zambia.
Decizia Comisiei Europene are la bază opinia unanimă a Comitetului Uniunii Europene pentru Siguranţa Transportului Aerian, întrunit la sfârşitul lunii noiembrie, şi avizul pozitiv al Parlamentului European şi al Consiliului de Miniştri. În urma acestei decizii, ieri a fost publicată în jurnalul oficial al Uniunii Europene lista Uniunii Europene pentru siguranţa transportului aerian, care interzice 308 companii aeriene din 21 de ţări. Se consideră că acestea, ori autorităţile aviaţiei civile din respectivele state, nu sunt capabile să respecte standardele internaţionale de siguranţă.
Companiile aflate pe lista neagră a Uniunii nu au voie să opereze în blocul comunitar, cu excepţia câtorva, iar acestea în condiţii foarte stricte. Lista este foarte utilă şi pentru avertizarea pasagerilor în ce priveşte condiţiile de călătorie în diferite părţi ale lumii. Comitetul Uniunii Europene pentru Siguranţa Transportului Aerian reuneşte experţi ai executivului comunitar din toate cele 28 de state membre, precum şi din Norvegia, Islanda, Elveţia şi din Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 decembrie