Într-o mişcare fără precedent, lumea occidentală s-a unit pentru a-i lansa o provocare preşedintelui rus Vladimir Putin, expulzând peste o sută de diplomaţi ai Kremlinului, constată La Stampa. Statele Unite sunt împreună cu Europa, care este solidară cu Marea Britanie, după atacul cu agent neurotoxic de la Salisbury, un scenariu care reaminteşte de perioada Războiului Rece, însă Moscova consideră că este o pură provocare, la care a răspuns pe acelaşi ton, detaliază ziarul italian. Consilierii lui Donald Trump încearcă să-l convingă pe preşedintele american să adopte o poziţie mult mai dură faţă de Rusia, titrează The New York Times, susţinând că Trump este ferm convins de faptul că Rusia reprezintă o ameninţare, dar refuză să facă el personal declaraţii dure, delegându-i pe reprezentanţii unor instituţii americane importante să facă acest lucru. Totuşi, USA Today crede că nici sancţiunile contra Rusiei, nici expulzarea diplomaţilor nu vor fi eficiente. Bursele negre înfloresc în timpul sancţiunilor, opinează USA Today, iar asasinatele plătite şi corupţia devin un mod de viaţă, blocând dezvoltarea economică, dezbinarea la nivelul societăţii devine şi mai adâncă, iar nemulţumirea se poate transforma într-o criză politică. Şi, mai mult decât de sancţiuni, Rusia a fost mai degrabă afectată de prăbuşirea precipitată a preţurilor petrolului, iar abordarea lui Putin a fost de „a rezista” aşteptând revenirea, adaugă ziarul american. Kremlinul a răspuns atacului comun din partea Europei şi Statelor Unite ca într-o partidă de şah, constată Il Giornale. La sfârşitul convorbirilor cu ambasadorii europeni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ţinut să reamintească faptul că „Rusia rămâne deschisă şi doreşte în continuare să dezvolte relaţii pozitive cu celelalte ţări”, citează Il Gironale. Totodată, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a subliniat că ţara sa doreşte în continuare să angajeze un dialog cu Rusia, în ciuda tensiunilor legate de otrăvirea fostului spion rus în Regatul Unit, citează Bild am Sonntag. „Avem nevoie de Rusia ca partener, de exemplu, pentru a rezolva conflictele regionale, pentru a contribui la dezarmare şi ca pilon important al ordinii multilaterale”, a declarat Maas pentru ziarul german. „Suntem deschişi la dialog şi sperăm să reconstruim încrederea pas cu pas, dacă şi Rusia doreşte acest lucru”, a adăugat el.
În mesajul său pascal, Papa Francisc a îndemnat la pace în Siria, reconciliere în Orientul Mijlociu, reducerea tensiunilor în Peninsula Coreeană şi eradicarea foametei, conflictelor endemice şi a terorismului în unele ţări din Africa, notează Newsweek. Suveranul Pontif a făcut apel la mai mulţi paşi spre armonie în divizata Ucraină şi a amintit de victimele conflictelor, de refugiaţi şi de migranţi, adaugă Time.
Oficialii israelieni au acuzat gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, de provocare deliberată prin chemarea la un marş care a precipitat violentele ciocniri de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Israel, scrie Middle East Online. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat profund îngrijorat şi a solicitat o anchetă independentă a incidentelor, în urma reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, adaugă Jerusalem Post. Însă Israelul respinge ideea anchetei independente cerute de ONU şi de UE privind recentele violenţe, notează The Guardian.
Casa Albă a cerut Deparatmentului de Stat să îngheţe peste 200 de milioane de dolari destinate eforturilor de redresare în Siria, relatează The Wall Street Journal, la o zi după ce preşedintele Donald Trump a declarat că SUA vor părăsi Siria cât de curând. Trump nu a precizat cine va urma să aibă grijă de securitatea Siriei, însă Rusia şi Iranul au forţe considerabile în ţară, pentru a susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad, scrie The Wall Street Journal.
Statele Unite şi Coreea de Sud au început exerciţii anuale comune, în care sunt implicaţi peste 300.000 de militari din cele două ţări, anunţă Defense News. Exerciţiile sunt însă reduse în acest an, din cauza tensiunilor cu Phenianul, şi vor fi implicate doar câteva arme strategice. Circa 11.500 de soldaţi americani şi 290.000 sud-coreeni vor participa la manevrele militare numite Foal Eagle, care vor dura aproximativ o lună, precizează Stars and Stripes.
RADOR – Cristina Zaharia