Femeile din România care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de prevenție personalizat, realizat cu ajutorul Coaliției Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Organizaţia a lansat un proiect de cercetare a problemelor-cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian. Cercetarea se va finaliza la finalul acestui an cu recomandări specifice de acțiune pentru fiecare țară, cu scopul de a remedia problemele semnalate.
„Una dintre prioritățile noastre a fost ca țările participante să fie cât mai variate și ne-am bucurat mult atunci când FABC a acceptat să se implice. În acelaşi timp, ne bucură faptul că Dr. Dragos Median a acceptat să fie unul dintre cei 10 medici clinicieni din lume aleși pentru a se implica în acest proiect. Cu ajutorul acestei expertize avem informații despre sistemul de sănătate din România pe baza cărora să putem propune un plan de acțiuni cu adevărat eficient pentru româncele cu care suferă de această afecțiune”, spune Frances Reid, reprezentant WOCD.
„Suntem recunoscători pentru colaborarea pe care o avem cu World Ovarian Cancer Coaliton și așteptăm cu nerăbdare să aflăm care sunt rezultatele studiului și să implementăm, pentru prima dată în România, un plan de acțiune cu adevărat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian.”, spune Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bonlnavilor de Cancer din România.
Cancerul ovarian face parte dintre cancerele care, depistate la timp, sunt vindecabile
Cel mai important lucru pe care îl pot face femeile care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian constă într-o atenție sporită asupra prevenției. Nu numai că trebuie să aibă un stil de viață sănătos, ci și să meargă la medic periodic, astfel încât să depisteze eventualele probleme în stadii incipiente.
„Dacă se pune diagnosticul corect, se aplică tratamentul potrivit și dacă intervențiile sunt realizate corect și la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate, însă, femeile din România nu numai că nu știu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educație corectă din punctul de vedere al prevenției bolii.”, spune Dr. Dragoș Median, medic specialist oncolog.
Factorii de risc cel mai frecvent asociați cancerului ovarian sunt: istoricul familial – între 10 si 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian;
- vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani și care au intrat la menopauză;
- probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruație ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;
- administrarea terapiilor hormonale
- sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian crește din cauza secreției scăzute de hormoni de testosteron.
Ediția din 2018 a campaniei internaționale de luptă împotriva Cancerului Ovarian, care este implementată și în România, se referă la faptul că vocea noastră, a tuturor, are puterea de a spori accentul pus pe factorul de prevenție, astfel încât femeile să meargă la medic și să poată să depisteze cancerul ovarian în stadiu incipient. Campania se adresează tuturor celor care sunt conștienți că dacă am fi mai informați, ne-am confrunta cu mai puține probleme de sănătate. Toți aceștia sunt invitați să transmită mai departe mesajul și, deci, să le ajute pe femei să aibă mai multă grijă de ele.
Mai multe detalii pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.
Hashtag-urile acestei ediții a campaniei sunt #VoceaTaAreSperanță, #VoceaTaArePutere, #VoceaTaAreEcou, #VoceaTaAreInformație, #VoceaTaArePasiune, #VoceaTaAreImpact și #WOCD.
***
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 65.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federatie, formata din 24 asociatii, care activeaza pe plan local, la nivelul județelor.
FABC este singura asociație de pacienți din România ce face parte din Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition).
Every woman study este un proiect al Coaliției Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian menit să colecteze informații despre experiențele femeilor cu cancer ovarian și a aparținătorilor lor din întreaga lume. Cercetarea este menită să evidențieze lipsuri, provocări și oportunități pe baza cărora să fie propuse planuri personalizate de acțiune la nivelul societății pentru fiecare dintre cele 43 de țări din lume implicate. Cercetarea implică:
- Identificarea unor statistici globale privind incidența și prevalența cancerului ovarian;
- Caracterizarea situației actuale din fiecare țară participantă privind gradul de supraviețuire a pacientelor cu cancer ovarian și calitatea vieții lor;
- Două planuri de acțiune: un chestionar pentru paciente, disponibil online, și un ghid de interviu pentru medicii specialiș
Mai multe detalii pot fi găsite pe www.worldovariancancercoalition.org.