Cel mai bătrân om de ştiinţă din Australia, David Goodall, şi-a pus capăt vieţii într-o clinică din Elveţia, înconjurat de familie şi în timp ce asculta Oda Bucuriei a lui Beethoven. Profesorul născut în Marea Britanie, care împlinise 104 ani, a fost silit să facă o călătorie cu sens unic, din vestul Australiei în Elveţia, unde legea liberală care permite moartea asistată i-a permis să-şi sfârşească legal viaţa, spre deosebire de Australia unde legea interzice această practică.
În ultimele sale ore din viaţă, Goodall savurat un prânz format din preparatele sale preferate, peşte cu cartofi prăjiţi şi tartă cu brânză. Iar în minutele finale, a ascultat Simfonia a 9-a a lui Beethoven, cunoscută sub numele de Odă Bucuriei. În ultima sa zi a explorat grădinile botanice ale Universităţii Basel împreună cu trei din nepoţii săi, care au spus că sunt mândri de curajul manifestat de el faţă de atenţia publică mare şi că se bucură că el va muri aşa cum vrea. Pentru a pune capăt vieţii sale, Goodall a trebuit să întoarcă o roată care a permis pătrunderea serului letal în venele sale printr-o canulă aşezată în braţul lui. Moartea asistată este legală în Canada, Olanda, Luxembourg, Elveţia şi în unele părţi din SUA.
Goodall, care a fost botanist şi ecologist, a făcut campanie pentru ca şi Australia să legalizeze moartea asistată. La clinică, el a fost însoţit de dr. Philip Nitschke, fondatorul grupării australiene care militează pentru dreptul la moarte asistată, Exit International.
Deşi Goodall nu era bolnav în stadiul terminal, a suferit din cauza deteriorării vederii şi mobilităţii sale în ultimii ani şi a spus că nu s-a mai putut bucura de viaţă „în ultimii cinci sau 10 ani”./abuzoian
(www.theguardian.com – 10 mai)