Deși mai răsună încă ecourile scandalului provocat în Germania de către noul ambasador al Statelor Unite Richard Grenell, cel care a afirmat că doreşte să sprijine forţele politice conservatoare, preşedintele american a intervenit încă o dată în politica internă a Germaniei.
Prin intermediul unei postări pe Twitter în seara zilei de marți, Donald Trump a acuzat autorităţile germane că au publicat date false privind criminalitatea din Germania. În opinia președintelui Trump, în urma primirii imigranţilor rata criminalităţii a crescut cu 10 procente, dar „organele nu vor să relateze despre criminalitate”. Preşedintele american însă nu a specificat care este sursa informaţiilor sale privind creşterea criminalităţii din Germania. A adăugat însă că „în alte ţări situaţia este şi mai rea. America, să fii deşteaptă.” Donald Trump a mers mai departe cu cugetările pe acest subiect şi într-o altă postare pe Twitter a expus esenţa gândirii sale politice în legătura cu criza refugiaţilor: „Fără graniţe, nici ţară nu există” – enunţ care a fost primit cu bucurie de către populiştii europeni.
Cancelarul german Angela Merkel a respins acuzaţiile lui Trump chiar de marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în comun cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. A declarat că, din statisticile recente date publicităţii de poliţie, rezultă că putem vorbi despre „o schimbare uşor pozitivă” ceea ce „vorbeşte de la sine”.
Potrivit datelor comunicate luna trecută de ministrul de interne Horst Seehofer – citate de The Washington Post – rata criminalităţii din Germania este cea mai scăzută din anul 1992. În anul 2017 poliţia a înregistrat 5,76 milioane de infracţiuni mai mari sau mici. Procentul suspecţilor care nu au cetăţenie germană a scăzut din anul 2016 de la 40,4% la 34,8%. Cercetările poliţiei s-au încheiat cu succes în 57,1% din cazuri, ceea ce înseamnă o creştere uşoară faţă de anul trecut (56,2%). Totodată, poliţia germană nu a fost niciodată atât de eficientă. A scăzut în mod simţitor numărul spargerilor şi al furturilor. În acest domeniu scăderea este de 23%.
Atunci când purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump Dana White a fost întrebat despre contradicţia dintre afirmaţiile lui Trump şi cifrele prezentate de Seehofer, acesta a răspuns: „nu cunosc statisticile”. Fostul director al FBI, James Comey a folosit termeni categorici marţi seara la Berlin pentru a-l califica pe preşedintele american. Într-un interviu acordat publicaţiei Berliner Morgenpost acesta a afirmat despre Trump că „Minte continuu”. Fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz i-a răspuns lui Trump tot printr-o postare pe Twitter: Donald Trump este un adevărat expert în statistica criminalităţii. A plătit tăcerea unor staruri porno, păstreză legături ilegale cu Rusia, iar şeful său de campanie a ajuns după gratii”. Mai mulţi politicieni au solicitat ca Ministerul de Externe din Germania să-l convoace pe ambasadorul SUA şi să ceară explicaţii pentru afirmaţiile preşedintelui.
Desigur, nu toată lumea a criticat declaraţia lui Trump. Partidul radical anti-imigranți şi eurosceptic Alternativă pentru Germania (AfD), susţine că Trump – prin intermediul serviciilor secrete – deține informaţii mai bune decât guvernul federal.
Trump însă a atacat guvernul german și în alte privințe. Într-o altă postare pe Twitter din data de 18 iunie, preşedintele american a scris că în Germania guvernul federal se confruntă cu o criză de încredere iar „oamenii s-au întors împotriva conducătorilor lor”. Se poate presupune că Trump s-a referit la disputa dintre Angela Merkel şi Horst Seehofer pe tema imigraţiei, dar aceasta este departe de a conduce la o criză de încredere, și sub nicio formă nu se poate vorbi despre o nemulţumire populară faţă de guvernul de coaliţie recent instalat. Scopul preşedintelui era probabil să găsească argumente împotriva acceptării imigranţilor şi a ales drept exemplu negativ Germania, chiar dacă pentru a face acest lucru a trebuit să „forţeze” statisticile oficiale şi să dea o proprie interpretare a situaţiei politice de acolo.
Székely Ervin
RADOR – 21 iunie