Astăzi demarează la Bruxelles summit-ul NATO programat a se desfășura pe o perioadă de două zile. Totul este pregătit în capitala Belgiei pentru eveniment, însă oficialii organizaţiei nord atlantice sunt îngrijoraţi că din cauza preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump discuţiile vor rămâne fără rezultat. Unii se tem chiar pentru viitorul NATO, însă întrebarea imediată nu este aceasta, ci dacă Trump va reuşi sau nu să determine statele europene să contribuie mai substanţial decât până acum la bugetul organizaţiei.
Forţele de securitate şi-au stabilit poziţiile, traseele folosite de delegaţii pentru a ajunge la summit, precum şi zona unde este situată ambasada SUA este închisă, au amenajat sala în care vor avea loc dezbaterile şi au instalat centrul de presă. Documentele care urmează să fie adoptate sunt deja finalizate. A mai rămas un singur factor de instabilitate: Donald Trump.
Îngrijorările legate de acesta se datorează unor declaraţii făcute de preşedintele american. Este cunoscut faptul că Trump – atât ca om de afaceri cât şi ca politician – se lasă deseori condus de intuiţie şi aceasta de foarte multe ori determină din partea acestuia manifestări imprevizibile. Printr-o postare pe Twitter preşedintele american a considerat „inacceptabil” şi „necinstit” că majoritatea cheltuielilor pentru NATO sunt suportate de către Statele Unite, în timp ce multe ţări membre nu vor să-și majoreze contribuţiile la bugetul comun, aşa cum prevăd convenţiile anterioare. Trump a amintit despre aceste nemulţumiri ale sale şi la Montana, cu ocazia unui miting unde a vorbit despre deficitul comercial mare al SUA în raport cu Uniunea Europeană, susţinând că europenii trăiesc pe spinarea plătitorilor de taxe şi impozite din Statele Unite. „Voi solicita ca NATO de acum înainte să înceapă să-şi plătească facturile. Statele Unite nu va lua totul pe umerii săi. Ne omoară cu comerţul” – a mai declarat acesta, conform portalului The Atlantic.
Având în vedere aceste mesaje, la Bruxelles există temerea că se va repeta ceea ce s-a întâmplat în 8 iunie la summitul G 7 la Charlevoix. Cu acea ocazie, preşedintele american nici nu a aşteptat să se termine dezbaterile, a plecat din Canada, iar în timp ce se afla în avion le-a transmis participanţilor că nu va semna declaraţia comună. L-a calificat drept mincinos şi slab pe prim-ministrul canadian Justin Trudeau, şi după câteva zile la Singapore în mod simbolic l-a îmbrăţişat şi l-a calificat ca fiind „foarte talentat” pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Acum se poate ivi o o situaţie similară, dacă la summit Trump va crea din nou probleme şi dispute, după care se va duce la Helsinki să strângă mâna preşedintelui rus, Vladimir Putin „Situaţia însă acum poate să fie mai gravă, dacă Trump va risca interesele de securitate ale NATO, de dragul unui acord dubios cu Moscova” – scrie cotidianul maghiar Népszava, citând surse din Bruxelles, care nu au dorit să-şi dezvăluie identitatea.
Potrivit declaraţiilor oficiale, pe agendă figurează chestiuni privind întărirea capacităţii de luptă a forţelor aliate. Se va decide asupra înfiinţării a două comandamente, unul de marină militară şi celălalt de logistică. Primul comandament va funcţiona în Statul Virginia, la Norfolk, iar celălalt la Ulm, în Germania. Dezbaterea adevărată însă nu se va purta pe marginea acestor obiective – declară Jan Techau, directorul de program al German Marshall Fund, citat de The New York Times . Potrivit opiniei expertului, va depinde foarte mult de cum vor reacţiona participanţii la remarcile preşedintelui american. „Automulţumirea unor state, precum şi încăpăţinerea lui Trump de a privi alianţa nord atlantică exclusiv prin prisma contribuţiilor, poate să cauzeze grave prejudicii pentru NATO, şi să submineze încrederea şi solidaritatea într-o perioadă în care niciodată nu a fost mai mare nevoie de ele, începând din anul 1990 până în prezent” – spunea Techeau.
Székely Ervin
RADOR – 11 iulie