- Un text despre impostură și încercarea celor care trăiesc călcând peste cadravre de a deturna drama unui om simplu
- Casa de Producție TVR vă propune să urmăriți o montare a Teatrului Nottara din 1995
Nikolai Erdman (16 noiembrie 1900 – 10 august 1970) a avut un impact remarcabil asupra teatrului rusesc, în ciuda faptului că a scris doar două piese, dintre care una a fost interzisă înainte de a fi montată.
Criticii și contemporanii sunt de acord că Nikolai Erdman este unul dintre cei mai mari dramaturgi ruși de la Cehov, iar cele două piese ale sale sunt considerate clasice ale comediei din secolul al XX-lea.
Erdman a terminat de scris Sinucigașul în 1928. Iosif Stalin preluase puterea și viața socială și economică din Rusia se îndreptau spre totalitarism. În acest context, piesa lui Erdman, o dramă comică despre un bărbat a cărui intenție de suicid este deturnată de cei din jurul lui, fiecare cu un interes imediat de a culege laurii, nu pica tocmai bine.
Sinucigașul a fost interzisă pentru prima dată la 25 septembrie 1930, după lecturile inițiale de la începutul lunii aprilie. Însuși Konstantin Sergheevici Stanislavski i-a scris lui Stalin în încercarea de a schimba decizia. În cele din urmă, Stalin a fost de acord, dar a menționat că unii dintre „tovarășii săi cei mai apropiați consideră că este u text gol și chiar dăunător”.
Un an mai târziu, la 10 octombrie 1933, Erdman a fost arestat împreună cu Vladimir Mass, partenerul său frecvent de scriere. Explicația oficială a fost că au scris o serie de fabule antisovietice, dar este clar că adevăratul vinovat a fost Sinucigașul. Erdman a fost condamnat la trei ani de exil în Siberia
SINUCIGASUL, de Nikolai Erdman
Traducerea: C C Buricea și Zeno Fodor
Spectacol cu public inregistrat la Teatrul Nottara
În distribuție: Horatiu Mălăele, Teodora Mareș, Lili Nica Dumitrescu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu, Camelia Zorlescu, Ion Siminie, Stelian Nistor, Doina Simionescu, Ion Popa, Ion Porsila, Daniel Constantinescu, Daniel Corbu, Petrică Iacob, Constantin Lăpușan, Sandu Moldovan, Anda Ilie, Stan Rotaru, Tudor Cristian.
Muzica: Mircea Octavian
Costume: Corina Dorobanțu
Redactor: Doina Teodoru
Regia TV: Olimpia Arghir
Decorul și regia artistică: Cornel Mihalache
Program de difuzare:
TVR Internațional, vineri, 20 iulie, ora 23.00 și sâmbătă, 21 iulie, ora 16.00
TVR 3: duminică, 22 iulie, ora 20.00
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR
Producător coordonator: DEMETER András István