Atât comunitatea evreiească din Oslo, cât şi reprezentanţa Israelului din Norvegia au protestat împotriva unei caricaturi care a apărut în ziarul Dagbladet, în care este ilustrat prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu luând o poziţie care imită o svastică nazistă şi denotă un comportament rasist. Cei care s-au revoltat față de această caricatură consideră că desenul reprezintă o manifestare antisemită. Caricaturistul însă neagă această acuzație, spunând că l-a criticat doar pe premierul israelian şi nu întreaga comunitate evreiească.
În caricatura respectivă Benjamin Netanyahu stă pe o bancă într-o poziţie care imită svastica. Pe bancă este o inscripţie: „Numai pentru albi” şi Netanyahu împinge de pe bancă un bărbat druz (membru unei secte şiite, monoteiste), care este vizibil jignit. Caricatura în cauză a fost publicată cu o intenţie evident provocatoare şi din acest punct de vedere scopul a fost atins, pentru că Ambasadorul Israelului în Norvegia, Raphael Schutz pe pagina sa de Twitter a solicitat ca respectivul cotidian să-şi ceară scuze şi să îndepărteze caricatura din ediţia elactronică a ziarului.
„Caricatura este antisemită în mod grosolan şi în sensul internaţional al cuvântului, şi nu putem să o considerăm ca o expresie a libertăţii de opinie.” – a declarat pentru portalul novegian NRK unul dintre conducătorii comunităţii religioase evreieşti din Oslo, Ervin Kohn. Potrivit opiniei acestuia, prin însăşi reprezentarea imaginii de svastică este realizat conceptul de antisemitism, iar autorul caricaturii, Finn Graff desenează deja pentru a patra oară caricaturi cu astfel de mesaje. „Dagbladet trebuie să se trezească şi să decidă că nu va deveni un ziar antisemit” – a susţinut Ervin Kohn.
Autorul caricaturii, Finn Graff consideră că desenul său nu e antisemit, ci anti-Netanyahu-ist şi evocă umilirea comunităţii druze, care dintotdeauna a fost loială Israelului. Legea adoptată în iulie în Israel, care a fost puternic susţinută de Netanyahu, declară că Israel este un stat naţional, care este definit drept patria evreilor, iar limba ebraică este privilegiată faţă de cea arabă, deşi această ţară este multietnică şi multinaţională.
Potrivit redactorului politic al publicaţiei Dagbladet, Geir Ramnefjell, caricatura respectivă a fost publicată întrucât nu încalcă normele eticii profesionale. „Desenele satirice au un rol important în presa norvegiană. Acestea pot conţine exagerări evidente, şi mesaje care merg dincolo de interpretări textuale.” Acesta a amintit că Dagbladet a publicat caricaturi cu Mohamed, iar ziarul, atât înainte cât şi după cel de-al doilea război mondial a militat împotriva antisemitismului.
Vicepreşedintele PEN Clubul norvegian, Kjersti Løken Stavrum, a luat apărarea publicaţiei Dagbladet, spunând că este un lucru pozitiv dacă în ziare sunt publicate desene curajoase, care provoacă dezbateri aprinse. Rostul unei caricaturi este tocmai acela de a îndrepta atenţia cititorilor asupra unor subiecte discutabile. Doamna Stavrum înţelege că această caricatura a provocat reacţii dure, dar consideră acest desen drept un comentariu just al unor dispute politice şi sociale din Israel.
Székely Ervin, Rador