Mircea Oprea – După Polonia și Ungaria, România intră serios în atenția instituțiilor europene, în contextul discuțiilor privind statul de drept, modificarea legilor justiției de către alianța PSD-ALDE și evenimentele violente de la protestul de la București din 10 august. Astfel, Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluție critică la adresa României în sesiunea plenară din luna octombrie. Ar urma să fie prezenți la întrunire atât premierul Viorica Dăncilă, cât și președintele Klaus Iohannis. Transmite de la Strasbourg, trimisul special al RFI la sesiunea plenară a Parlamentului European, Mircea Oprea.
Liderii grupurilor politice au discutat despre agenda următoarei ședințe plenare a PE și au decis că o simplă dezbatere despre România nu este suficientă. E de așteptat așadar că la sesiunea din octombrie să fie adoptată o rezoluție în legătură cu situația din România, care a fost criticată în mod repetet pentru demersurile Guvernului în legătură cu modificarea legilor justiției, dar și pentru reprimarea violentă a protestului din 10 august de la București.
E de menționat postarea de pe Facebook a europarlamentarului liberal Siegfried Mureșan care dă detalii importante: „Avem noutăți despre dezbaterea privind situația din România care va avea loc în Parlamentul European”, a scris el. „Dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie). Parlamentul European va adopta o rezoluție despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie). Prim-ministrul Guvernului României va fi invitat la dezbaterea de la începutul lunii octombrie„, a scris Mureșan pe contul său de Facebook.
Viorica Dăncilă ar urma să participe așadar la această dezbatere din PE din octombrie. La fel de important e că la același eveniment ar urma să participe și președintele Klaus Iohannis, care ar trebui să rostească aici un discurs despre viitorul Europei.
Mai trebuie amintit în contextul acestor informații că, pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale reprimate violent de Jandarmerie la Bucureşti.
O altă informație care completează acest taboul este aceea că în luna februarie a avut o dezbatere privind modificarea legilor justiției din România în plenul de la Strasbourg, aceasta însă nu a fost urmată de o rezoluție.
Lucrurile se pare că vor sta mai rău pentru România la asesiunea din octombrie când ar urma să fie adoptată o rezoluție de criticare a Guvernului de la București. Trebuie spus, însă, nu vorbim despre o rezoluție cu caracter legislativ, însă vorbim cu siguranță despre un semnal clar dat Bucureștiului și Puterii PSD-ALDE că exemplul Poloniei și al Ungariei, sancționate cu demararea procedurilor Articolului 7 din tratatul UE, ar putea să se extindă și la România.
O asemănare de remarcat între cazul României și exemplul recent al Ungariei este că Viorica Dăncilă ar urma să fie invitată în PE la sesiunea din octombrie. În cazul dezbaterii privind Ungaria a fost prezent și prim ministrul Viktor Orban, ”bombardat” în plenul de la Strasburg cu reporșuri de către mai toți cei care au luat cuvântul de la tribuna PE. Se anunță așadar o toamnă complicată pentru Viorica Dăncilă, pentru Guvernul de la București și pentru România.
https://www.rfi.ro/politica-105870-parlamentul-european-rezolutie-romania/