Delegaţia Comisiei de la Veneţia continuă, astăzi, întâlnirile cu autorităţile de la Bucureşti şi cu reprezentanţi ai sistemului de justiţie, pentru a evalua impactul modificărilor aduse recent Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Ieri, experţii Comisiei au fost primiţi la Palatul Cotroceni, s-au întâlnit cu ministrul justiţiei şi cu reprezentanţi ai Parlamentului, în pregătirea unei opinii care va fi adoptată, luna viitoare, la sesiunea plenară a acestui for. Alina Stănuţă, cu o sinteză a declaraţiilor pe această temă.
Reporter: Alina Stănuţă – Senatorul PNL, Iulia Scântei, declara că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia sunt bine documentaţi în privinţa modificărilor aduse Codului Penal şi celui de Procedură Penală în Parlament. Aceştia, potrivit Iuliei Scântei, şi-au exprimat şi anumite îngrijorări.
Iulia Scântei: Am văzut nişte reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia care au citit sesizările, care ştiu nu doar numărul, ci şi conţinutul amendamentelor transmise şi care sunt îngrijoraţi, sunt îngrijoraţi dacă toate aceste modificări legislative au fost făcute în temeiul unor studii de impact cu privire la efectele pe care le va genera noua politică penală reformată în România şi care vor fi consecinţele în privinţa dosarelor aflate în prezent pe rolul instanţelor judecătoreşti, inclusiv care va fi soarta acelor dosare penale în care s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti definitive.
Reporter: Reprezentanţii opoziţiei mai spun că în cadrul întâlnirii, unii reprezentanţi ai puterii au criticat raportul prelminar pe care Comisia de la Veneţia l-a emis cu privire la legile justiţiei şi nu şi-au ascuns dezamăgirea faţa de raportul pe care l-au numit „subiectiv”. Pe de altă parte, preşedintele comisiei pentru legile justiţiei, deputatul PSD, Florin Iordache, arăta că a fost o dezbatere destul de bună în care puterea şi opoziţia şi-au exprimat punctele de vedere. PSD a arătat că se impunea modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, în urma deciziilor CCR şi a directivelor europene. Florin Iordache a mai declarat că va răspunde în regim de urgenţă tuturor neclarităţilor sau observaţiilor pe care le au cei din Comisia de la Veneţia.
Florin Iordache: A fost o întreagă dezbatere pe protocoale, dacă aceste protocoale au adăugat sau nu au adăugat la lege, dacă persoanele care au fost condamnate pe baza acestor protocoale trebuie să beneficieze de legea mai favorabilă şi aşa mai departe. Eu am reiterat un lucru evident, acela că expertiza Comisiei de la Veneţia este foarte bună, dar în acelaşi timp a existat şi o părere că raportul preliminar, cel care vizează legile justiţiei, în anumite părţi, acest raport preliminar conţine anumite imperfecţiuni./lalexandrescu/denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 septembrie)