Scandalul internaţional legat de dispariţia în Istanbul a unui cunoscut ziarist saudit capătă valenţe tot mai dramatice. Făcând referire la surse care şi-au păstrat anonimatul, CNN anunţă – cităm – că „Arabia Saudită ar putea admite că jurnalistul Jamal Khashoggi ar fi fost ucis în timpul unui interogatoriu care nu a decurs aşa cum trebuie. Asupra Arabiei Saudite sunt exercitate presiuni internţionale după ce jurnalistul a fost văzut ultima dată în urmă cu două săptămâni, intrând în clădirea Consulatului saudit din Istanbul”. Secretarul american de Stat se află la Riad pentru discuţii pe această temă cu autorităţile saudite. Autorităţile turce consideră că Jamal Khashoggi ar fi fost ucis în clădirea consulatului, dar iniţial Riadul a negat vehement. Ziarul turcesc Hürriyet anunţă că anchetatorii se pregătesc să facă o nouă inspecţia în clădirea misiunii diplomatice şi precizează că una dintre principalele piste pe care avanseatză ancheta ia în calcul uciderea ziaristului în interiorul consulatului. Tot din Turcia, Habertürk scrie că ONU a cerut ridicarea imunităţii consulului şi a lucrătorilor din consulatul Arabiei Saudite, pentru a nu exista interferenţe cu derularea anchetei. Scandalul dispariţiei în Istanbul a ziaristului saudit a luat amploare şi în urma declaraţiilor preşedintelui american, care a cerut să fie făcută lumină în acest caz şi a avertizat dur că Riadul va fi tras la răspundere dacă reiese că a fost implicat în dispariţia ziaristului. În schimb, cotidianul din Arabia Saudită Riyadh Daily reia opinia Societăţii Saudite pentru Drepturile Omului care vorbeşte despre – cităm – „interesele unor grupări regionale sau internaţionale de a politiza dispariţia ziaristului. Aceste interese servesc anumite agende şi atitudini potrivnice politicilor Regatului, fără nicio consideraţie faţă de justiţie”.
Pe de altă parte, tot mai multe companii internaţionale anunţă că boicotează diverse evenimente organizate în Arabia Saudită. Gigantul internetului, Google, este unul dintre cele mai recente cazuri de companii de calibru care îşi anulează participarea la o importantă conferinţă pe teme economice de la Riad, pe care organizatorii şi-o doresc a fi – aşa cum notează NBC News, „Un Davos al deşertului”. Companii precum JPMorgan, Blackrock, Goldman Sachs, Blackstone, Ford, Mastercard, Bank of America, City Group, Uber şi-au anunţat pe rând retragerea de la conferinţa de la Riad, arată NBC News. Cu o abordare mult mai cinică, Bloomberg scrie că „Şefii afacerilor globale au avut brusc un atac de conştiinţă”. „Rămâne de văzut dacă acest nou-născut simţ al eticii va fi extins şi la alte reuniuni ale celor mari şi buni din lume. Până la urmă, participanţii la conferinţă nu au fost descurajaţi de faptul că aceasta este găzduită de hotelul Ritz-Carlton din Riad, care s-a transformat într-o închisoare luxoasă a membrilor epuraţi ai clasei conducătoare din Arabia Saudită. Nu au fost descurajaţi nici de faptul că blocada saudită impusă porturilor din Yemen şi bombardarea infrastructurii petroliere au generat o foamete care a afectat 18 milioane de persoane. Această lipsă de îngrijorare este cu greu surprinzătoare de vreme ce SUA, Marea Britanie şi alte state vestice au ajutat coaliţia anti-ISIS condusă de Arabia Saudită cu arme, personal şi suport logistic”, comentează Bloomberg.
Revenind la actualitatea din Turcia, presa aminteşte vizita făcută la Ankara de premierul român, Viorica Dăncilă. Portalul de ştiri Haberler reţine, din declaraţiile premierului de la Bucureşti, faptul că România „sprijină demersurile Turciei de integrare în Uniunea Europeană” şi că autorităţile din cele două ţări au o bună colaborare atât în chestiuni regionale cât şi în aspecte bilaterale în domenii precum politică, apărare, educaţie şi cultură. România şi Turcia, care au realizat anul trecut schimburi comerciale în valoare de peste cinci miliarde de euro, se bucură şi de o relaţie importantă în cadrul NATO, împărtăşind obiective comune de securitate, a arătat premierul Dăncilă în cursul unei conferinţe de presă comună cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan.
Noi schimburi de replici dure se înregistrează între Roma şi Bruxelles pe tema deficitului bugetar al Italiei. În faţa ziariştilor italieni, preşedintele Comisiei Europene a acuzat Roma că nu îşi respectă angajamentele bugetare şi că nu îşi reduce datoria publică, scrie La Stampa. Afirmaţiile vin după ce guvernul de la Roma a prezentat un proiect de buget care prevede majorarea cheltuielilor de protecţie socială, scăderea vârstei de pensionare şi creşterea deficitului, notează Reuters. Răspunzând criticilor Bruxelles-ului, premierul Conti a arătat că „austeritatea nu mai este o cale de urmat”, aminteşte Il Giornale.
Presa internaţională comentează şi decizia Bisericii ortodoxe ruse de a rupe legăturile cu Patriarhatul Constantinopolului, după ce acesta a recunoscut independenţa Bisericii ortodoxe ucrainene. „Pentru prima dată, Constantinopolul a recunoscut structurile bisericești schismatice din Ucraina ca fiind legitime”, scrie Ria Novosti. „Biserica Ortodoxă Rusă a calificat deciziile Sinodului drept o legalizare a dezmembrări și a declarat că acest lucru va provoca daune catastrofale, afectând soarta a milioane de oameni, nu numai din Ucraina, ci și din întreaga lume ortodoxă”, a opinat purtătorul de cuvânt al patriarhului Rusiei, citat de Ria Novosti. „Dacă decizia de rupere a relaţiilor este definitivă, pierderea înregsitrată de puternica şi bogata biserică rusă va fi o lovitură serioasă la adresa bisericii globale”, comentează The Guardian. „Decizia va marca o nouă etapă a rupturii dintre Rusia şi Ucraina, care au devenit duşmani de moarte după anexarea Crimeii şi războiul din Donbass”, mai arată publicaţia britanică./fmatei/sdm2
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR