Deputaţii au adoptat astăzi Legea Offshore, care va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Dezbaterile asupra legii, care reglementează modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, au fost reluate în Parlament ca urmare a cererii de reexaminare a şefului statului. Ce au decis deputaţii, după rediscutarea proiectului de lege, ne spune Angela Matei:
Reporter: Pe partea de fiscalitate nivelurile de impozitare au rămas aceleaşi. Astfel, investiţia celor care opereză se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar, iar jumătate din producţia de gaz din Marea Neagră se tranzacţionează pe Bursa din România. S-a modificat în schimb modul în care vor fi utilizaţi banii din impozitarea veniturilor suplimentare: aceştia vor ajunge într-un cont special pentru finanţarea extinderii reţelelor de distribuţie şi transport al gazelor.
S-a acceptat şi un amendament repins iniţial de comisii, cerut atât de PNL, cât şi de ALDE, şi susţinut apoi şi de PSD. Este vorba despre o clauză de stabilitate care prevede ca pe perioada acordului să nu fie modificată fiscalitatea pentru acordurile petroliere offshore aflate în desfăşurare. În cadrul dezbaterilor, opoziţia a criticat lipsa unor calcule precise pentru fundamentarea modificărilor aduse. De cealaltă parte, parlamentarii puterii spun că statul român este protejat prin această lege, iar profitul se împarte echitabil./ilixandru/fcostea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 octombrie