La București se desfășoară în aceste zile unul dintre cele mai importante evenimente științifice găzduite anual de România. GeoPreVi 2018 este un simpozion internațional pentru experții din domeniul geodeziei, știință în care, la București, sunt formați specialiști de 200 de ani, mai exact din 1818, de când Gheorghe Lazăr punea bazele Școlii de Ingineri Hotarnici, în cadrul Academiei Domnești de la Mănăstirea Sfântul Sava.
Anul acesta, simpozionul abordează o temă actuală, de mare interes internațional: “Geodezia pentru Orașe Inteligente”. Despre cum pot contribui specialiștii geodezi la o administrare inteligentă a orașelor ne dă detalii Gheorghe Badea, decan al Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București. ”Problemele cu care se confruntă, astăzi, civilizația urbană vor putea fi soluționate și cu o contribuție, spun eu, substanțială a profesiei noastre. Și când spun acest lucru am în vedere o gestionare inteligentă a orașului, aici intrând terenurile, clădirile, spațiile publice, transport, energie, telecomunicații, deșeuri… Pentru acest lucru este nevoie de construirea unui model urban digital, care să descrie componentele mediului urban construit și natural, deci de o modelare 3D, de o geovizualizare dedicată problemelor de management urban. Este nevoie de sisteme de gestionare a dezastrelor, este nevoie de dezvoltarea sistemelor de monitorizare, a celor care vizează securitatea și reziliența orașului”.
România încearcă să avanseze cît mai rapid către crearea unor modele urbane inteligente. La deschiderea simpozionulului “Geodezia pentru Orașe Inteligente”, Guvernul României a fost reprezentat de Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale de la București. “N-o să spun despre strategia privind orașele inteligente decât că suntem aproape s-o lansăm public. O avem deja în dialog cu specialiștii și vă invităm și pe dumneavoastră să aduceți idei sau critici constructive la ce gândim. Una dintre bazele pe care este ea așezată ține de reziliența și securitatea cibernetică, vorbind despre zona de „big data”, de protecția datelor și așa mai departe… Este apoi zona de date și de proprietate asupra datelor și zona de standarde, cu care cred că, deasemenea, sunteți foarte familiarizați”.
Despre utilitatea evenimentului privind formarea continuă a specialiștilor din domeniu, să-l ascultăm pe profesorul Rudolf Steiger, din Germania, personalitate marcantă a comunității geodezice internaționale, specialist care va prelua, în curând, pentru patru ani, mandatul de președinte al Federației Internaționale a Geodezilor. “Este foarte important să mergem pe o dezvoltare profesională continuă și pe învățare de-a lungul întregii vieți. De aceea, este foarte important să organizăm evenimente precum simpozionul acesta, iar Federația Internațională a Geodezilor se bucură foarte mult să susțină acest simpozion”.