Cercetătorii americani avertizează că un consum în exces de sare crește riscul de dezvoltare a sclerozei multiple. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media, sunt expuse la un risc major de dezvoltare a sclerozei multiple. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Yale, din Statele Unite, informează MedicalXpress, potrivit unui comunicat de presă. Oamenii de ştiinţă au constatat că, în cazul acumulării unei concentrații mari de sare în organism, în celule se activează calea de semnal Wnt, una dintre componentele acesteia fiind proteina beta-catenina, ceea ce duce la disfuncții ale activității celulelor T sau limfocitelor T care au un rol central în imunitatea mediată celular şi, care trebuie să producă citokine interferon-gamma și interleukină-10 (IL-10), rolul căreia este de a servi ca principal antiinflamator şi imunosupresor în cadrul mecanismelor de modulare a raspunsului organismului la diverşi factori patogeni. Dezechilibrul din citokine duce la declanșarea unor procese inflamatorii, care afectează sistemul central nervos./vdraguta
www.rosbalt.ru – 1 noiembrie