Cele mai interesante idei din proiectele care relatează istorii despre moştenirea culturală europeană, despre Patrimoniului Cultural European, din diverse regiuni ale Europei, au obținut finanțare din partea Uniunii Europene prin granturi. Printre ele se numără expoziţia lansată de un muzeu unic în lume, Muzeul Mundaneum, un reper în istoria culturii europene. Muzeul Mundaneum, din Mons, ne prezintă farmecul belgian şi cultura europeană, cu o istorie medievală frumos păstrată, prin intermediul unei expoziţii intitulată „Arhitecţii lumii”, care s-a declarat gata să revitalizeze cultura, noile tehnologii şi turismul. Muzeul prezintă un program online despre construcţia păcii în Europa, prin intermediul expoziţiei «Arhitecţii păcii». Mons adăposteşt o instituţie şi un muzeu unice în lume, Mundaneum, un reper în istoria managementului colecţiilor de date şi a clasificării domeniilor cunoaşterii, precursor ale actualelor motoare de căutare în internet. Mundaneum a fost creat în urma iniţiativei, din 1895, a avocaţilor belgieni Paul Otlet şi Henri La Fontaine, care şi-au propus să inventarieze, pe mici fişe de carton, cu un sistem numit Clasificarea Zecimală Universală, toată cunoaşerea, toate cărţile, fotografiile, afişele sau ziarele create până atunci. Munca lor titanică şi utopică de a organiza toată informaţia din lume a durat cinci decenii, dar s-a oprit însă în 1934, nefiind susţinută de statul belgian. Cei doi au reuşit să adune o monumentală colecţie, 15 milioane de cărţi, reviste, ziare, fotografii, afişe şi diverse piese de muzeu asociate cu acestea sau cu media, destinată, în opinia autorilor, accesului universal şi pentru democratizarea cunoaşterii umane printr-o reţea globală de informaţii numită „Mundaneum”.
Un traseu turistic din oraşul Tartu din Estonia, care a fost conceput de studenţii universităţii din oraş, a ajuns şi el să obțină finanțare din partea Uniunii Europene prin granturi. Amintim că Tartu este un oraș situat în sudul Estoniei, cu o populație de 101.246 de locuitori și capitala județului Tartu. În Tartu se află cea mai mare universitate estoniană, Universitatea din Tartu. Tartu este al doilea cel mai mare oraș din Estonia. Orașul a fost locuit de germanii baltici.
Un film despre cum a luat naştere democraţia în lume, film realizat de un grup de elevi din Grecia, a obținut şi el finanțare din partea Uniunii Europene prin granturi. Ideile şi aceste proiecte culturale au fost selectate pentru Concursul istoriei culturii europene de European Heritage Stories. Concursul a fost demarat de Uniunea Europeană în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural, lansat oficial de UE pentru a oferi posibilitatea comunităţilor locale de a privi altfel istoria şi tradiţiile lor culturale. Anul 2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural. Peste 100 de cereri au fost înscrise în concurs, iar 10 dintre acestea au primit deja granturi. Câştigătorii sunt din diferite state europene: Belgia, Estonia, Grecia. Au mai participat la acest concurs Irlanda, Slovenia, Spania, Olanda, Norvegia şi Albania./vdraguta
(www.euro-pulse – 9 noiembrie)