Existența noastră pe această planetă este definită de apartenența noastră la diverse grupuri de interes, interacțiune sau funcționalitate. De exemplu, aparținem unor grupuri precum familia, prietenii, colegii de școală, colegii de serviciu, vecinii de scară etc. Din punct de vedere al funcționalității, suntem definiți de minte, emoție, corp.
În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, sănătatea noastră se termină acolo unde începe dezechilibrul în sistemul funcțional al ființei noastre, acolo unde intrăm în conflict cu noi înșine, atunci când corpul, sufletul și mintea noastră sunt în dezacord.
“De multe ori, mintea ne poate spune că trebuie să muncim, să ne sacrificăm, să „cucerim redute”, dar corpul poate să fie epuizat și să ceară doar odihnă. Sufletul ar avea nevoie de o activitate sau o interacțiune care să-i aducă bucurie, relaxare, iubire, dar mintea zice: „nu acum”, „pune-i pe ceilalți pe primul loc”, „doar atunci când voi face/finaliza/deveni X obiectiv/persoană” ș.a. Poate am dori că mintea să fie mai organizată, mai focusată, să înțelegem, reținem și să ne amintim mai repede, mai ușor, dar suferința emoțională ne tulbură mintea că o „ceață”. Dizarmoniile interacțiunii celor 3 aspecte ale ființei noastre, pot declanșa frică, îngrijorare, furie, vinovăție, tristețe, nerăbdare, neîncredere în sine, în ceilalți sau în viață. Toate acestea ne deconectează de la resursele cu care am fost înzestrați, de la puterea noastră interioară și încep să se manifeste somatic la nivelul corpului fizic, alterând starea de sănătate prin scăderea sistemului imunitar”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
Vindecarea înseamnă “reîmprietenirea” dintre minte, suflet și corp
Când unul dintre aspectele ființei noastre pierde contactul cu celelalte, singurele resurse pe care ne putem baza pe termen lung sunt cele interioare, din zestrea naturală și abilitățile dobândite din experiențele de viață.
“Vindecarea presupune încredere în resursele interioare și dorința de a le accesa și „pune la treaba”. Astfel, orice cale aleasă poate fi vindecătoare, cât timp ne aducem propria conștientizare și contribuție. Uneori vindecarea, fie ea fizică sau emoțională, o putem afla la capătul caii alese, însă, de cele mai multe ori, vindecarea ține chiar de parcurgerea căii în sine. Vindecarea înseamnă găsirea punctului unde mintea, sufletul și trupul se unesc. Cu cât dăm mai multă atenție sănătății noastre totale, cu atât ajungem mai repede să trăim o viață mai veselă, mai responsabilă și mai eficientă”, conchide psihologul.
RADOR – 13 noiembrie