Aşteptată de britanici, de politicienii europeni şi de presa internaţională, declaraţia premierului Theresa May privind rezultatul discuţiilor cu membrii cabinetului britanic pe tema acordului Brexit a fost amânată pentru astăzi. Potrivit Reuters, Theresa May va anunţa în faţa parlamentului rezultatul orelor de discuţii purtate cu membrii cabinetului. „După 874 de zile lungi, Marea Britanie a ajuns la un acord cu UE”, scrie The Mirror. „Dar informaţiile scurse au generat temeri legate de un posibil ‘stat vasal Brexit’ iar misiunea premierului May este să îşi convingă cabinetul să îl accepte”. Financial Times comentează că premierul britanic trebuie să obţină o victorie asupra membrilor duri pro-Brexit din cabinetul ei pentru a avea o şansă decentă de a trece acordul prin parlament în săptămânile următoare”.
Un nou schimb de replici dure între Statele Unite şi Franţa tensionează şi mai mult relaţiile deja încordate dintre cele două ţări. Pe fondul unor nemulţumiri mai vechi, preşedintele american critică din nou pe Twitter propunerea omologului francez privind crearea unei armate europene. „Francezii începeau să înveţe germana la Paris înainte de sosirea Statelor Unite”, a ironizat preşedintele Trump, gest care a făcut ca purtătorul de cuvânt al guvernului francez să spună că este nevoie de „o decenţă elementară”, în contextul în care Franţa comemorează atentatele de la Paris de acum trei ani, scrie Le Vif. În seara de 13 noiembrie 2015, un comando jihadist de nouă persoane a comis o serie de atacuri soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, aminteşte Le Vif. Sub titlul „Furtuna tweet-urilor”, Le Monde notează că Donald Trump a lansat pe reţeaua de socializare o serie de atacuri în care a spus că preşedintele francez are „o cotă slabă de popularitate” şi că în Franţa şomajul se află la un nivel foarte ridicat. Nemulţumirea preşedintelui american provine dintr-o frază greşit înţeleasă, dă asigurări ambasadorul Franţei în Statele Unite, citat de Liberation. În momentul în care preşedintele Macron afirma într-un interviu că Europa trebuie să se protejeze împotriva Chinei, a Rusiei şi chiar a Statelor Unite, el de fapt vorbea despre ameninţările cibernetice care originează din aceste ţări, susţine diplomatul francez. „Tweet-urile lui Trump subliniază tensiunea crescândă dintre cei doi lideri odată apropiaţi şi arată iritarea lui Trump legată de criticile privind modul în care el a acţionat în Franţa”, comentează The New York Times. Iar The Washington Post aminteşte că „în momentul în care Macron vorbea despre atacurile din Franţa, Trump îşi începuse deja atacurile asupra unui lider mondial pe care l-a numit în mod repetat prieten şi asupra unei ţări care se află printre cei mai vechi aliaţi ai SUA”.
Îngrijorările de securitate ale preşedintelui Macron stârnesc reacţii şi în China, unde autorităţile de la Beijing afirmă că nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Europei. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, citat de The Daily Mail, a afirmat că „Europa are tot dreptul să îşi decidă politicile externe şi de apărare” însă „China nu reprezintă o ameninţare” iar autorităţile europene „şi-au exprimat de fapt dorinţa pentru o cooperare mai strânsă cu China”.
Tot din registrul politic, presa internaţională urmăreşte situaţia din Israel, în urma anunţului ministrului Apărării, Avigdor Lieberman, că îşi dă demisia iar partidul său Yisrael Beiteinu părăseşte coaliţia de guvernare. Avigdor Lieberman a demisionat în semn de protest faţă de acordul de încetare a focului cu Hamas, pe care l-a numit „o capitulare în faţa terorismului”, scrie Haaretz. „Ce facem noi acum este să cumpărăm linişte pe termen scurt însă preţul este că va fi afectată sever pe termen lung securitatea naţională”, a afirmat ministrul citat de The Guardian. „Premierul Netanyahu încearcă să evite alegeri anticipate”, notează The Jerusalem Post şi precizează că şeful guvernului israelian „a demarat discuţii cu liderii celorlalte partide din coaliţie pentru a-şi menţine guvernul stabil”.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR