Standul România Centenar din cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus a găzduit, astăzi, dezbaterea prilejuită de aniversarea a o sută de ani de presă românească şi a 90 de ani de la înfiinţarea postului naţional de radio, moderată de managerul postului Radio România Actualităţi, Dan Preda şi jurnalistul Ion Cristoiu. Vorbitorii au subliniat rolul radioului în istoria şi cultura românilor, ca şi contribuţia radiofoniei la presa românească. Ion Cristoiu a declarat că prin activitatea sa, Radioul relevă România reală, ceea ce se întâmplă cu adevărat în ţară.
Ion Cristoiu: Pentru dezbateri m-a pregătit publicistica lui Arghezi. Arghezi a fost mare admirator, în primul rând mare procurator de galene ilegale. Când s-a introdus la noi Radioul, a urmărit îndeaproape debutul postului de radio. E o tabletă în care povesteşte cum s-a simţit el vorbind prima dată la microfon şi cred că la 2-3 numere a vorbit despre Radioul Bucureşti. Şi lui, dar şi altora e fabulos că poţi să vorbeşti în studioul ăla mic şi să te asculte şi ăla care e la ţară şi şi-a pus tranzistorul, nu era tranzistor, dar să asculte la galene. Asta era fabulos pentru ei, era uimit şi el şi Argetoianu erau uluiţi că poţi să-ţi auzi vocea în toată ţara.
Reporter: Acum Radioul mai are taine de acest fel?
Ion Cristoiu: Are, de exemplu, eu vă cunosc pe toţi după voce. Eu sunt un mare ascultător de RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI şi de fiecare dată când aud, încerc să-mi imaginez cum arată cel din studio, dar îmi dau seama că uneori între voce şi arătare, ca să zic aşa, e o diferenţă./lcoman/aionescu
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 noiembrie)